Potrivit ASF, controlul s-a desfăşurat în perioada 5 septembrie – 17 noiembrie 2016 şi a avut ca tematică modul în care societatea a instrumentat/soluţionat dosarele de daună pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă şi CASCO auto, a calculat şi a înregistrat rezerva de daună (avizată şi neavizată), precum şi acurateţea şi exactitatea datelor privind dosarele de daună aflate în rezervă/plăţi de indemnizaţii/respingeri/prescrieri dosare.
‘În urma analizării rezultatelor controlului inopinat şi a neregulilor constatate, Consiliul ASF a decis: sancţionarea SC Asirom Vienna Insurance Group SA cu amendă de 200.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 163 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare; sancţionarea cu amendă de 50.000 de lei a vicepreşedintelui din directoratul Asirom, domnul Bregovan Adamovic, responsabil cu daunele până la data de 1.11.2016; sancţionarea cu câte 10.000 de lei a domnului Juraj Lelkes, având calitatea de preşedinte directorat, a domnului Bazon Octavian, având calitatea de director departament daune, precum şi a doamnei Daniela Meghea, având calitatea de vicepreşedinte directorat, membru al directoratului, ce a semnat decizia privind comitetul de analiză şi soluţionare a petiţiilor din cadrul Asirom VIG’, se spune într-un comunicat al ASF.
De asemenea, Consiliul ASF a stabilit în sarcina conducerii societăţii Asirom Vienna Insurance Group SA o serie de măsuri corective pe o perioadă de şase luni de la data primirii deciziei, conform prevederilor legale în vigoare, privind evoluţia dosarelor aflate în soldul rezervei de daună avizată la data de 31 decembrie 2016 şi evoluţia dosarelor de daună avizate în cursul anului 2017, în perioada menţionată.
În plus, Consiliul ASF a hotărât ca Asirom Vienna Insurance Group SA să întocmească raportul privind riscul propriu şi evaluarea solvabilităţii pentru perioada 2016 – 2018, în conformitate cu prevederile Anexei nr. 2 din Norma nr. 35/2015 privind cerinţele calitative stabilite de Autoritatea Europeană de Supraveghere pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, luând în considerare nivelul riscurilor de rezervă şi operaţional identificat în cadrul acţiunii de control.
Decizia ASF cu privire la rezultatele controlului inopinat poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării, fără ca executarea sancţiunilor să fie suspendată pe durata soluţionării contestaţiei.
Instituţia mai precizează că una dintre priorităţile absolute ale acesteia vizează urmărirea îndeaproape a executării complete a obligaţiilor asumate de entităţile reglementate în contractele cu consumatorii, în special în cazul asigurărilor generale şi auto.