ASF a aprobat preluarea Muntenia Invest de către SIF Banat-Crişana

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat preluarea SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia (SIF4), de către SIF Banat-Crişana (SIF1), acesta fiind ultimul aviz necesar pentru finalizarea tranzacţiei.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 11:23
ASF a aprobat preluarea Muntenia Invest de către SIF Banat-Crişana

„În şedinţa de astăzi, 17.07 2013, Conslilul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat solicitarea SIF Banat-Crişana de dobândire a unei participaţii calificate reprezentând 99,96% din capitalul social şi din totalul drepturilor de vot ale SAI Muntenia Invest”, potrivit unui comunicat transmis miercuri de ASF.

Consiliul Concurenţei şi-a dat pe 27 iunie acordul pentru realizarea tranzacţiei.

La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia societăţii din Arad de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat atunci în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.

SIF Muntenia este administrată de SAI Muntenia Invest, a cărei activitate este supravegheată de Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor, format din 11 membri aleşi în AGA pentru un mandat de patru ani.

Administratorul SIF Muntenia reprezintă societatea de investiţii financiare în operaţiunile cu titlurile din portofoliul SIF, inclusiv în faţa instanţelor de judecată, şi dispune toate operaţiunile efectuate prin conturile bancare ale SIF.

Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor, ales anul trecut în iulie, a fost impus de grupul de investitori „revoluţionari”, grupaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care deţinea aproape 16,9% din acţiuni. După ce a preluat atribuţiile, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a propus acţionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest şi tragerea la răspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeaşi propunere a fost înaintată şi de Iaciu.

După aproape zece luni, conflictul dintre grupul respectiv de acţionari şi Muntenia Invest a fost aplanat, când în luna aprilie, într-o AGA, a fost aleasă o nouă componenţă a Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor. Dintre cei 11 membri ai Consiliului, cinci sunt persoane propuse de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au fost oprite de la tranzacţionare în vederea informării investitorilor privind decizia ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au suferit o lovitură săptămâna trecută, în special bitcoin, care a scăzut cu 5%, deoarece datele privind cheltuielile de consum personal PCE, indicele preferat al Fed pentriu......
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Marți, 1 aprilie 2025, vor intra în circulație primele autobuze electrice în Galați, informează luni Primăria orașului ...
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudinea mare pe piața crypto continuă, deși săptămâna trecută criptomonedele începuse să dea semne de redresare. ...
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și Direcția de Redresare și Rezoluție Bancară
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și ...
Eugen Bunea se alătură conducerii executive a Exim Banca Românească și își începe activitatea de vicepreședinte ...