‘Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de declaraţia premierului Victor Ponta în privinţa dorinţei unei taxări cu 85% a salariilor compensatorii acordate membrilor fostelor conduceri ale CNVM, CSSPP şi CSA. Precizăm că de la momentul înfiinţării, ASF nu a plătit niciun fel de salariu compensatoriu membrilor fostelor conduceri. Mai mult, ASF a decis salarii compensatorii zero pentru situaţia în care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul întrerupt înainte de expirarea lui’, se arată în document.
În privinţa suprataxării unor venituri obţinute anterior înfiinţării ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară se abţine să comenteze un drept suveran al Guvernului de a stabili politica fiscală a ţării.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că salariile compensatorii de la fostele instituţii care acum se află în componenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt inacceptabile.
„Mie mi se pare absolut inacceptabil să iei 800.000 de euro după ce ai luat 20.000-30.000 de euro pe lună într-o instituţie totuşi publică. În America, ştiţi foarte bine, s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la băncile care au intrat în faliment. Cred că ar trebui să facem acelaşi lucru şi am cerut Ministerului de Finanţe să găsim o soluţie”, a răspuns Ponta, într-o conferinţă de presă, după şedinţa USL.
El a subliniat că această impozitare reprezintă o „taxă pe obraz gros”.
„Voi discuta cu domnul preşedinte Ruşanu să văd cine a cerut acele aşa-zise salarii compensatorii pe care tot ei şi le-au dat. Atenţie! Să nu credeţi că sunt prevăzute în vreo lege sau le-a dat cineva! Şi le-au dat ei, ei şi le-au votat, iar acum trebuie să fie plătite şi cred, repet, după ce ai lucrat la o instituţie publică şi ai avut 30.000 de euro salariu pe lună să mai iei şi 20 de salarii compensatorii este inacceptabil”, a punctat premierul.
În ceea ce priveşte o posibilă impozitare cu 85% a salariilor compensatorii, Ponta a arătat că va vedea forma pe care Ministerul de Finanţe i-o va propune, precizând că aceasta se va aplica celor din domeniul reglementării în asigurări, pensii private şi piaţă de capital, adică la fostele instituţii care acum se află în componenţa ASF.
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a arătat că liberalii susţin această impozitare a salariilor compensatorii.