ASF a încheiat primul semestru din 2015 cu un excedent bugetar de aproape 5,22 milioane de euro

Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ a încheiat primul semestru al anului cu un excedent de peste 23 milioane de lei (aproximativ 5,22 milioane euro), în creştere cu 213,96% faţă de rezultatul înregistrat în primele şase luni din 2014, se arată într-un comunicat al instituţiei, transmis Agerpres.
Economica.net - joi, 06 aug. 2015, 09:38
ASF a încheiat primul semestru din 2015 cu un excedent bugetar de aproape 5,22 milioane de euro

În intervalul ianuarie – iunie 2015, veniturile realizate de ASF s-au situat la 81,4 milioane lei, în creştere uşoară (6,68%), comparativ cu perioada similară din anul anterior, iar cheltuielile la 58,39 milioane lei, în scădere cu 15,35%.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, veniturile generate de Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare (30,79% din totalul veniturilor realizate în semestrul I 2015) au scăzut cu 21,02% faţă de ianuarie – iunie 2014, pe fondul operării de reduceri ale cotelor şi comisioanelor pe piaţa de capital de la 15 septembrie 2014, respectiv de la 1 ianuarie 2015, precum şi al reducerii semnificative a tranzacţiilor bursiere. Cota medie lunară încasată de ASF din tranzacţiile bursiere, în semestrul I 2015, s-a situat sub 50% din cota medie lunară înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Totodată, a crescut contribuţia Sectorului de Asigurări şi Reasigurări (43,47% din totalul veniturilor realizate în semestrul I 2015), generată în cea mai mare parte de încasarea debitelor restante din 2014, dar şi pe fondul creşterii volumului asigurărilor pe segmentul RCA.

Sectorul Pensii Private a contribuit cu 23,66% la realizarea veniturilor totale, în creştere cu 20,53% faţă de primele şase luni din anul anterior, în condiţiile creşterii activelor.

‘ASF are în vedere analizarea şi reducerea în continuare a contribuţiilor entităţilor din piaţa financiară ne-bancară pe măsura creşterii activităţii în piaţă şi a optimizării proceselor de reglementare, autorizare-avizare şi supraveghere’, se precizează în comunicatul citat.

La capitolul cheltuieli, comunicatul precizează că au fost reduse cheltuielile cu personalul (-19,88%), iar gradul de realizare în semestrul I/2015 reprezintă 81,25% din prevederile bugetare semestriale. Ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv contribuţiile la asigurările sociale şi impozite, s-a diminuat la 56,29% din totalul veniturilor realizate, faţă de 74,96%, în semestrul I/2014.

‘În 2015 nu au fost prevăzute şi nici plătite prime de vacanţă, prime de sărbători, spor de vechime, ore suplimentare, cumul de posturi, indemnizaţii personale sau alocaţii pentru locuinţe, care au fost desfiinţate. Au fost plătite, însă, prime pentru 7 proiecte (Proiectul BSR, restructurarea ASF etc.) în valoare de 1.002.776 lei (1,7% din total cheltuieli) pentru un număr de 67 de salariaţi care au contribuit la o performanţă mai bună a organizaţiei’, menţionează ASF.

De asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus, în primele şase luni ale anului, cu 5% faţă de semestrul I 2014, fiind înregistrate reduceri ale cheltuielilor cu deplasările interne şi externe (81,55% din bugetul semestrial), reclamă şi publicitate (47,72%). În schimb, cheltuielile de capital (echipamente şi programe IT, sistemul de securitate) s-au majorat substanţial (+879%), ca parte din strategia de reconstrucţie a arhitecturii informaţionale a organizaţiei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în anul 2013 prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul ucrainean a aprobat joi prima creştere substanţială de taxe de la începutul invaziei ruse pentru a finanţa armata care trebuie să facă faţă unui război de uzură cu Rusia şi al......
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar de stat
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar ...
Asocierea Nurol - Makyol se află în grafic cu lucrările la lotul 3 Pietroasele - Buzău din A7 Ploiești - Buzău, potrivit ...
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele ...
Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit joi previziunile privind evoluţia comerţului mondial în acest an ...
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, stocare și eolian
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, ...
România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă şi este foarte important ca aceasta să meargă foarte ...