ASF a închis Harinvest şi a aplicat amenzi de 618.500 lei în cazul fraudei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei în cazul fraudei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între 3 şi 5 ani.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 17:30
ASF a închis Harinvest şi a aplicat amenzi de 618.500 lei în cazul fraudei

Din informaţiile din prezent, un angajat al casei de brokeraj, Maria Voinea, ar fi vândut acţiunile din portofoliile clienţilor pentru a acoperi pierderi rezultate din tranzacţionarea de produse structurate.

Potrivit reclamaţiilor centralizate la ASF, 44 de persoane se consideră prejudiciate, reclamând pagube în sumă de 5,35 milioane lei, reprezentând bani şi acţiuni.

Sancţiunile dispuse luni de ASF vin după ce autoritatea a identificat o serie de „aspecte de natură penală” la firma de brokeraj Harinvest, pe care le-a sesizat „organelor de cercetare penală”, în urma unui control în care a identificat şi „nereguli în relaţia client-intermediar”.

Controlul s-a derulat în perioada 15-27 noiembrie 2013, iar printre primele măsuri luate de ASF la finele lunii noiembrie a fost suspendarea pentru trei luni a activităţii Harinvest şi aplicarea unei amenzi de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzacţii intermediate în prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontării, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care îl administrează, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoită să vândă acţiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizaţi din rezerva fondului de garantare.

„În şedinta de Consiliu din data de 16 decembrie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizaţiei de funcționare pentru SSIF Harinvest, amendarea societăţii cu 5% din cifra de afaceri realizată în anul 2012 (338.500 de lei), iniţierea demersurilor pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenţii) drept infracţiuni şi demararea unei analize interne pentru evaluarea modului în care a funcţionat supravegherea sectorului de instrumente şi investiţii financiare în cazul Harinvest”, potrivit unui comunicat ASF.

ASF reaminteşte în comunicat că a sesizat deja PICCJ – DIICOT cu privire la situaţia SSIF Harinvest.

În privinţa deciziei de retragere a autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest, în termen de cel mult 15 zile, societatea are abligaţiile să numească o persoană responsabilă pentru gestionarea arhivei societăţii după retragerea autorizaţiei de funcţionare şi să transfere toate instrumentele financiare aparţinând clienţilor şi aflate în custodia societăţii în conformitate cu dispoziţiile exprese ale deţinătorilor.

Autoritatatea a decis retragerea autorizaţiei de conducător şi interzicerea pentru o perioadă de 5 ani a dreptului de a ocupa o funcţie, de a desfăşura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condiţiile Legii 297/2004 pentru Maria Florica Boghiţoi, conducător în cadrul SSIF Harinvest, şi a amendat-o cu 50.000 de lei.

Totodată, a retras autorizaţia de agent de servicii de investiții financiare și a dispus interzicerea pentru o perioadă de 5 ani de a activa pe piaţa de capital pentru Maria Voinea (cea care ar fi vândut acţiunile din portofoliile clienţilor), aplicându-i o amendă de 100.000 de lei.

ASF a retras, de asemena, autorizația de conducător și a retras pentru o perioadă de 3 ani dreptul de a activa pe piaţa de capital pentru Carmen Cecilia Pîrvuceanu – conducător în cadrul SSIF Harinvest, dându-i o amendă de 30.000 de lei.

„Pentru că membrii Consiliului de Administrație al SSIF Harinvest nu au asigurat o administrare prudentă a societății, nu au evaluat și verificat periodic eficacitatea politicilor, măsurilor și procedurilor în vigoare și nu și-au îndeplinit obligația supravegherii conducătorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară sancționează cu amendă în cuantum de 30.000 de lei pe fiecare membru al Consiliului de Administrație al SSIF Harinvest (Lungu Veronel, Antonescu Ion, Ilie Mihail)” se mai arată în comunicatul ASF.

O amendă în cuantum de 10.000 de lei a fost aplicată şi pentru Ana Maria Belu – conducător în cadrul SSIF Harinvest.

ASF a decis să sesiseze şi Camera Auditorilor Financiari din România cu privire la activitatea auditorului intern al societății (având în vedere declarațiile de certificare a situațiilor lunare transmise CNVM/ASF).

Autpritatea a hotărât să solicite BVB și Depozitarului Central modificarea regulamentelor proprii în ceea ce privește necesitatea reglementării distincte a procedurilor de sell-out (vânzare forțată) sub aspectul documentelor justificative necesare anterior realizării acestor operațiuni și sub alte aspecte.

Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat demersuri pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 a pieţei de capital petnru calificarea ” unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenții) drept infracțiuni”.

„ASF a demarat, de asemenea, o analiză internă pentru evaluarea modului în care a funcționat supravegherea în cadrul sectorului de instrumente și investiții financiare în cazul Harinvest. Cazul Harinvest validează suplimentar un demers intern al ASF demarat după înființarea Autorității, de a evalua activitatea de conformare în întregul sistem al pieței de capital. Evaluarea privește operatorii de piață, alte instituții ale pieței de capital şi ASF”, se mai spune în comunicat.

Într-un comunicat cu antetul Harinvest transmis joi se preciza că un angajat al Harinvest a „creionat un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare” împreună cu BCR şi SSIF Broker.

„Sistemul de rostogolire funcţiona atât timp cât existau suficiente sume de bani astfel încât, în ciuda pierderilor imense înregistrate zilnic, să se poată respecta angajamentele de vânzare la preţuri în scădere din partea Harinvest şi reachiziţionare la preţuri mai mari de la cele 2 contrapărţi numite, BCR şi SSIF Broker (…) Din dorinţa de a dispune de cât mai mult numerar pentru rostogolirea decontărilor, agentul Harinvest, Voinea Maria, foloseşte în scop nelegitim sold-urile disponibile în cadrul Harinvest de către clienţi şi le foloseşte fără ştirea/acceptul acestora. În momentul în care nu mai are lichidităţi, sistemul trece la a doua fază: vânzarea de acţiuni din conturile clienţilor fără acceptul acestora şi folosirea aceloraşi conturi fantomă, fără reflectarea transfer-in/transfer-out de instrumente financiare precum şi răscumpărarea lor la preţuri mai mari, contraparte şi de aceasta dată fiind BCR până în data de 13 noiembrie 2013 şi ulterior SSIF Broker Cluj. O bună parte din acţiunile înstrăinate nu mai sunt însă răscumpărate în ultimile zile”, se arată în mail-ul respectiv, care nu este, însă, şi semnat.

BCR şi SSIF Broker sunt furnizori de lichiditate pentru mai multe serii de produse structurate, piaţă pe care Harinvest a avut o activitate foarte ridicată.

În cadrul situaţiei de la Harinvest, BCR a concediat un angajat, întrucât a încălcat procedurile, potrivit Ziarului Financiar.

„Banca a informat autorităţile şi a efectuat cu celeritate cercetări interne, luând măsuri pentru orice abateri de la procedurile sale şi ale grupului, menţinând un standard de operare strict. Un angajat care a încălcat aceste proceduri a fost sancţionat prin concediere. Banca a cooperat şi va coopera în continuare cu autorităţile în ancheta cazului”, au afirmat reprezentanţii BCR, citaţi de ZF.

SSIF Broker a anunţat joi că a fost un „cumpărător de bună credinţă” în privinţa produselor structurate tranzacţionate de Harinvest şi care „au făcut obiectul unor operaţiuni de sell out” (vânzare forţată pentru obţinerea de bani pentru decontare – n.r.).

„Operaţiunile de sell-out au fost efectuate conform prevederilor reglementărilor în vigoare, transmiţându-se către Bursa de Valori Bucureşti formularul special prevăzut de art. 179 al. 3 din codul Bursei de Valori Bucureşti. Conform acestui formular, operaţiunile sunt aprobate de către Bursa de Valori Bucureşti pe baza confirmării primite de la Depozitarul Central, prin semnăturile olografe ale reprezentanţilor autorizaţi a celor două instituţii, precum şi a reprezentantilor autorizaţi ai participanţilor la sistemul bursier, care iniţiază acest tip de operaţiune. Consideram că reprezentanţii legali ai unui intermediar autorizat, nu se pot deroba de răspunderea privind prejudiciile produse propriilor clienţi”, se mai arată într-un comunicat transmis, joi, de SSIF Broker Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Harinvest a mai fost sancţionată în urmă cu doi ani de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), inclusiv pentru că a utilizat o parte din banii clienţilor pentru acoperirea plăţilor care trebuia realizate pentru alţi clienţi, ceea ce reprezintă contravenţie potrivit legislaţiei pieţei de capital.

Activitatea CNVM a fost preluată la finalul lunii aprilie de ASF.

Harinvest a intermediat în primele 11 luni din acest an tranzacţii de 325,5 milioane lei, clasându-se pe locul 13 în topul brokerilor de la BVB, cu o cotă de piaţă de 1,33%. Cele mai mari tranzacţii au fost realizate cu produse structurate, operaţiunile cu aceste titluri însumând 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).

Firma este controlată de preşedintele CA – Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), şi alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) şi Dumitru Crăciunescu (23,04%).

Te-ar mai putea interesa și
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia și utilitățile, cele mai atacate companii – Florin Popa, Orange România
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia ...
Companiile din România se confruntă cu un risc ”la un nivel fără precedent” din punct de vedere al securității cibernetice, pe fondul creșterii numărului de atacuri, dar și al gradului......
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața ...
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...