ASF a fost pe plus cu 30 de milioane de lei în 2013. De unde vin banii şi ce se întâmplă cu ei?
Autoritatea de Supraveghere Financiară a obţinut anul trecut un excedent de 29,5 milioane de lei din activitatea curentă, arată raportul instituţiei. ASF nu desfăşoară activităţi comerciale şi trăieşte exclusiv din taxele pe care le percepe jucătorilor din pieţele supravegheate deci, până la urmă, clienţilor. Veniturile totale au însumat 139,6 milioane de lei.
Cele mai mari venituri au fost obţinute din taxarea sectorului de investiţii financiare cu 58 de milioane de lei urmat de piaţa asigurărilor (55 milioane de lei) şi de pensiile private cu 25 de milioane de lei.
Excedentul se pune la ciorap
În privinţa destinaţiei banilor în plus, reprezentanţii instituţiei au arătat, pentru revista Capital, că aceştia vor fi folosiţi pentru acoperirea unor eventuale pierderi viitoare. „Dacă, în urma unui an de activitate, ASF înregistrează un excedent de venituri față de cheltuieli, el se tezaurizează pentru acoperirea influențelor negative din anii nefavorabili. Prin urmare, în cazul unui deficit, el se acoperă din rezervele tezaurizate în anii favorabili)“, au spus cei de la ASF. Precizăm că cea mai mare parte a veniturilor ASF merg către salariile angajaţilor.
ASF ia mai mulţi bani din taxarea fondurilor de investiţii decât din RCA
ASF a tras în 2013 venituri de peste 36,6 de milioane de lei din valoarea activelor nete ale fondurilor de investiţii, mutuale, închise (fără distribuţie continuă de titluri), ale Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) şi Fondului Proprietatea (FP).
Veniturile ASF colectate de la Fondurile de investiţii sunt cu doar 60% mai mari decât cele obţinute din taxarea RCA, ceea ce demonstrează dezvoltarea relativ redusă a „industriei” fondurilor de investiţii, rescpectiv a apetitului pentru investiţii în România.
Răscumpărările de acţiuni ale FP au pompat 9,3 milioane de lei în conturile ASF
Marile oferte publice de vânzare ale statului au adus ASF peste 2,9 milioane de lei şi, în total, ofertele publice au adus ASF venituri de peste 12,3 milioane de lei. Cea mai mare contribuţie au avut-o ofertele de cumpărare, peste 9,3 milioane de lei, iar răscumpărările de acţiuni al Fondului Proprietatea sunt de departe cele mai mari.
Tranzacţii slabe
ASF a încasat doar aproape 6,9 milioane de lei din tranzacţiile de pe piaţa de capital (sau mai puţin de 5% din totalul veniturilor), ceea ce este încă o măsură a slabei dezvoltări bursiere din România.
Pe de altă parte, „veniturile din tarife percepute pentru prestarea de servicii către entități supravegheate sau terțe persoane” au fost aproape la fel de mari, de peste 5,3 milioane de lei.
Citeşte şi
ASF: Funcţiile de conducere se reduc la 104, iar sistemul de prime va fi reanalizat în septembrie
Scad comisioanele cu care ASF taxează tranzacţiile la bursă. De la toamnă