ASF a oprit pentru două zile fondurile private de pensii de la tranzacţiile cu acţiuni la bursă

ASF a decis să oprească pentru două zile, vineri şi luni, fondurile de pensii administrate privat de la tranzacţionarea cu acţiuni pe bursă, pentru a verifica siguranţa acţiunilor din portofolii, a declarat pentru MEDIAFAX Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF pe sectorul pensii private.
Economica.net - vin, 20 sept. 2013, 12:08
ASF a oprit pentru două zile fondurile private de pensii de la tranzacţiile cu acţiuni la bursă

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este o măsură de siguranţă şi vine după ce în presă au apărut informaţii despre furtul de acţiuni în valoare de aproximativ 200.000 de euro din contul şefei misiunii International Finance Corporation (IFC) din România, Ana Maria Mihăescu.

„Eu am vrut să fac acest lucru ca o măsură de prevedere şi nu să se supraîncălzească piaţa. Nu cred că trebuie să încingem piaţa de pomană acum cu nimic în fond. Am solicitat-o, pentru că eu trebuie să am o siguranţă. Nnu pot să mă joc cu banii pensionarilor. S-a întâmplat chestia asta cu furtul de acţiuni. Este o măsură de siguranţă a sistemului, ori dacă apare în presă eu ce am făcut? Nu este o măsură care să îngheţe piaţa sau care să omoare ceva, nu”, a declarat Giurescu pentru MEDIAFAX.

El a menţionat că în cele două zile vor fi verificate portofoliile fondurilor de pensii.

„Două zile nu vând, nu cumpără. Dacă nu vând, nu cumpără, atunci putem verifica împreună cu ei exact cum se fac aceste … unde sunt toate acţiunile şi ce s-a întâmplat cu ele. Asta este tot. Nu cred că trebuie să ne inflamăm acum toată lumea. Pe toţi îi chem (administratorii de fonduri de pe pilonii II şi III – n.r.). Toţi sunt îngheţaţi două zile. Nu este nicio problemă, nu moare piaţa, nu scade lichiditatea pe piaţă pentru două zile. Ca să ne lămurim, dacă îi opream o lună, cum a fost Euroins oprit trei săptămâni, a avut probleme, dar aceştia nu sunt probleme, nu o să cadă bursa acum pentru două zile”, a adăugat Giurescu.

La finele lunii iulie, Pilonul II avea 5,93 milioane de clienţi şi active de 11,96 miliarde lei.

Pe Pilonul III, activele au ajuns 711,1 milioane lei care aparţin unui număr de 303.364 participanţi.

Plasamentele în acţiuni de pe Pilonul II şi Pilonul III reprezentau aproximativ 11% din activele cumulate ale acestor fonduri. Fondurile de pe Pilonul II au 10,84% din active în acţiuni (1,3 miliarde lei), iar acţiunile din portofoliile fondurilor de pe Pilonul III sunt de 103,7 milioane de lei (14,56% din active).

Cele mai mari plasamente ale fondurilor de pensii de pe cei doi piloni sunt în titluri de stat, 72,89% (8,72 miliarde lei) în cazul Pilonului II şi 66,68% (475 milioane lei) pe Pilonul III.

Fondurile de pensii sunt unii dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de capital din România, iar plasamentele sunt pe termen lung.

Acţiunile din portofoliile fondurilor de pensii sunt în custodia unei bănci, care verifică zilnic dacă acţiunile raportate de fonduri există în portofoliu şi certifică zilnic dacă valoarea acţiunilor raportată de fond este corectă. Acţiunile furate şefei misiunii IFC nu se aflau în custodia unei bănci, ci a unui broker. Fondurile de pensii sunt obligate prin lege să păstreze acţiunile în custodia unei bănci, iar ASF verifică dacă acţiunile deţinute de fonduri sunt în siguranţă.

Un grup de opt persoane au furat acţiuni la SIF-uri în valoare de 900.000 de lei (200.000 de euro) deţinute de Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii din România a International Finance Corporation (IFC), folosindu-se de un buletin fals şi de o persoană cu înfăţişarea apropiată de cea a oficialului, scrie Ziarul Financiar.

Cazul furtului de acţiuni este pe rol la Tribunalul din Sibiu, trei dintre acuzaţi fiind deja în arest.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, instanţa unde se judecă cazul, la începutul acestui an doi dintre inculpaţi, dintre care Galea Livia, singura femeie din grupul infracţional, s-au prezentat la sediul societăţii de brokeraj Carpatica Invest cu un buletin falsificat după cel al Anei Maria Mihăescu şi au cerut brokerilor să ceară de la De­pozitarul Central un extras de cont cu situaţia detaliată a acţiunilor pe care aceasta le deţine.

Ac­ţiunile sunt păstrate în con­turile De­po­zitarului Cen­tral dacă investi­torul a primit res­pec­tivele acţiuni în urma cuponiadei şi nu le tranzac­ţionează pe bursă. Pentru a le vinde pe bursă, acţiunile trebuie mutate din contul Depozitarului în cel al unui broker.

Galea Livia a pretins că este Ana Maria Mihăescu, iar cel de-al doilea incul­pat – nepotul acesteia. Brokerii de la Carpatica Invest nu şi-au dat seama că buletinul e fals şi au eliberat extrasul de cont. Şefa misiunii din România a IFC avea acţiuni la SIF Muntenia şi la SIF Transilvania.

Cu extrasul de cont, inculpaţii s-au dus la o altă societate de brokeraj, respectiv Actinvest din Braşov, de unde au dat ordinele de vânzare. Inculpaţii au deschis la societatea de brokeraj Actinvest un cont de tranzacţionare nou pe numele Anei Maria Mihăescu folosindu-se de buletinul fals. Mai mult, falsul era atât de bine realizat încât nici lucrătorii de la Raiffeisen Bank nu şi-au dat seama. Inculpaţii au deschis un cont bancar la Raiffeisen Bank pentru a încasa banii din vânzarea acţiunilor. Vânzarea acţiunilor s-a realizat pe parcusul a două luni, prin tranzacţii repetate.

Potrivit procurorilor, în acest timp victima nu ştia nimic şi ar fi aflat de furt abia în aprilie când ar fi vrut să participe la AGA SIF Muntenia şi nu a putut pentru că a primit o notificare că nu mai este acţionar.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...