În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul ASF a aprobat retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţa ASF a acţiunilor emise de societatea Astra Asigurări, ca urmare a deschiderii procedurii falimentului. De asemenea, Consiliul ASF a discutat miercuri ‘un pachet de iniţiative şi măsuri, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung, având drept ţintă protejarea intereselor consumatorilor şi stabilizării pieţei asigurărilor auto obligatorii’.
Totodată, ASF a aprobat regulamentul privind aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF, ca urmare a integrării observaţiilor şi propunerilor rezultate din procesul de consultare publică. Regulamentul va fi transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României.
În cadrul şedinţei a fost aprobat şi proiectul de normă 21/2014, modificat, privind activitatea de audit financiar la entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF. De asemenea, a fost aprobat proiectul de regulament privind unele măsuri aplicabile deţinerilor şi transferurilor de instrumente financiare, acesta urmând a fi afişat pe pagina de internet a autorităţii, pentru consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile.
ASF a mai aprobat societatea Piraeus Bank SA ca nou acţionar semnificativ direct la ATE Insurance Romania SA, majorarea capitalului social pentru zece brokeri, dar şi solicitarea Bursei Române de Mărfuri de autorizare a funcţionării ca societate de investiţii financiare şi înscrierea acesteia în Registrul ASF.
Consiliul ASF se întruneşte în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.