Fosta autoritate a pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale cărei atribuţii au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a respins în luna ianuarie comisioanele pe care Franklin Templeton ar urma să le încaseze din vânzarea participaţiilor din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) şi distribuirea de dividende suplimentare, întrucât acestea ar încălca termenii conveniţi la licitaţia pentru numirea administratorului FP.
Acţionarii FP au aprobat în luna aprilie o modificare a statutului societăţii prin care remuneraţia Franklin Templetona ar trebui calculată în funcţie şi de unele anexe la contractul de administrare iniţial.
ASF a repins la începutul acestei săptămâni decizia acţionarilor FP şi a propus un text identic cu cel din contractul de administrare în vigoare.
Fondul Proprietatea (FP) a iniţiat, la finalul lunii mai, o acţiune în justiţie împotriva ASF, în calitate de succesor al CNVM, pentru obţinerea avizării comisioanelor suplimentare destinate administratorului Fondului, Franklin Templeton.
Printre motivele invocate de CNVM în ianuarie, când a respins comisioanele suplimentare pentru Templeton din vânzarea participaţiilor deţinute de FP, autoritatea arata că acordarea unor dividende suplimentare ca urmare a vânzării „investiţiilor de natura titlurilor de capital” nu respectă obiectivele asumate de Franklin Templeton la momentul depunerii candidaturii pentru alegerea ca administrator al Fondului Proprietatea.
La începutul lunii aprilie a anului trecut, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, privind vânzarea de active pentru ca apoi banii obţinuţi să fie distribuiţi investitorilor.
FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
După listarea Fondului la BVB, în 25 ianuarie 2010, investitorii instituţionali străini au fost principalii cumpărători de acţiuni Fondul Prorprietatea, astfel că la finalul anului trecutei controlau 56,51% din totalul titlurilor.