‘În şedinţa de Consiliu din data de 17 martie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis măsuri sancţionatorii pentru societăţile implicate în cazul Harinvest’, se menţionează într-un comunicat al ASF.
Potrivit sursei citate, în toate cele trei cazuri acţiunea de control a început pe data de 8 ianuarie 2014.
La BCR, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest.
În urma controlului, ASF a concluzionat că persoane din cadrul societăţii, prin acţiunile întreprinse, au realizat tranzacţii care au dat semnale false şi au indus în eroare investitorii şi posibilii investitori în legătură cu cererea şi oferta de acţiuni pentru nouă emitenţi şi au menţinut la un nivel anormal preţul acţiunilor pentru doi dintre aceştia (în raport cu preţul istoric înregistrat de aceste acţiuni în perioada anterioară), realizând astfel acţiuni de manipulare a pieţei.
Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PÎCCJ – DIICOT pentru săvârşirea faptei de manipulare a pieţei pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR, dar şi existenţa unor suspiciuni cu privire la participarea a trei angajaţi din cadrul băncii la realizarea acţiunii de manipulare a pieţei.
Totodată, în sesizarea PICCJ – DIICOT, ASF prezintă şi indiciile privind manipularea pieţei de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest.
De asemenea, ASF va urmări implementarea de către BCR a propriilor măsuri anunţate cu privire la reglementările interne.
În privinţa Depozitarului Central, acţiunea de control a vizat respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte tranzacţiile de sell-out derulate de SSIF Harinvest în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013.
În urma controalelor, s-a constatat că Depozitarul Central nu a efectuat verificări şi nu a obţinut informaţii referitoare la tranzacţia iniţială de cumpărare şi data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB – operator de piaţă, a necesităţii introducerii în sistemul de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti a tranzacţiilor de sell-out speciale iniţiate de SSIF Harinvest şi decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condiţiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) şi (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central.
Printre măsurile decise de ASF în privinţa Depozitarului Central se numără: amendarea directorului general şi conducător al instituţiei, Adriana Tănăsoiu, cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central şi nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului şi iniţierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerinţele ASF, având ca scop evitarea unor situaţii similare.
La SSIF Broker Cluj-Napoca, verificările au avut ca obiect tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest.
Astfel, ASF a constatat neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al SSIF Broker,
nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operaţiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut, existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor, aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA, şi momentul tranzacţiilor, aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor, dar şi nerespectarea reglementărilor operatorului de piaţă referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.
ASF a dispus sancţionarea directorului general, Grigore Chiş, a directorului general adjunct, Florica Zoicaş – Ienciu, cu amenzi în cuantum de 2.000 de lei fiecare, dar şi a reprezentanţilor compartimentului de control intern Oana Tudor şi Rareş Florian Bodea cu 2.000 de lei şi, respectiv, 1.000 de lei.
‘Pe lângă măsurile menţionate, ASF va iniţia, în perioada imediat următoare, modificări ale legislaţiei primare care să permită aplicarea de sancţiuni contravenţionale adecvate în cazul nerespectării reglementărilor proprii de către personalul Depozitarului Central şi al intermediarilor instituţiilor de credit’, se manţionează într-un comunicat al ASF, remis luni AGERPRES.
În data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest.