ASF a transmis către Ministerul Finanțelor forma revizuită a proiectului de lege privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Ministerului Finanţelor forma revizuită a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, potrivit unui comunicat transmis luni, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 08 iul. 2024, 19:50
ASF a transmis către Ministerul Finanțelor forma revizuită a proiectului de lege privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă

Conform sursei citate, forma revizuită a proiectului de lege a fost aprobată de Consiliul Autorităţii în şedinţa din 11 iunie 2024.

„Înainte de aprobarea de către Consiliul ASF, proiectul de lege a fost în consultare publică, a avut loc o dezbatere publică asupra acestuia la Ministerul Finanţelor (MF) şi s-au desfăşurat numeroase întâlniri de lucru cu formele asociative, iar Autoritatea a analizat toate observaţiile primite”, se menţionează în comunicat.

Proiectul de lege va urma procesul de avizare şi aprobare de către Guvern şi, ulterior, dezbatere parlamentară. Acesta poate suferi, după caz, modificări şi completări pe parcursul procesului derulat de către MF de avizare şi aprobare.

„Această iniţiativă legislativă urmăreşte transpunerea în legislaţia naţională a două directive europene şi îndeplinirea unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026, reprezentând un pas crucial pentru consolidarea pieţei de capital din România”, precizează sursa citată.

Printre cele mai importante modificări şi completări aduse legislaţiei privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă se numără: simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesar pentru atragerea de capital, termenul de exercitare a dreptului de preferinţă.

„Se introduc prevederi potrivit cărora, prin derogare de la prevederile generale aplicabile în materie, în cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă este diminuat de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai puţin de 10 zile lucrătoare”, se menţionează în comunicat.

Alte modificări vizează transmiterea spre publicare şi publicarea cu celeritate a unor hotărâri de către Monitorul Oficial.

„Se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerţului (3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii), respectiv un termen maxim în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial al României”, se mai precizează în document.

Printre modificări se mai numără executarea unei hotărâri judecătoreşti de anulare sau constatare a nulităţii.

„Se introduc prevederi prin care se reglementează modul de executare a unei hotărâri judecătoreşti prin care se dispune definitiv anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social”, menţionează comunicatul.

Totodată, se menţine obligaţia de a întocmi şi publica raportul trimestrial.

„A fost menţinut raportul trimestrial, mărindu-se termenul de publicare a acestuia de la 45 zile la 60 zile. Menţinerea raportului trimestrial a generat, pentru unitate de abordare şi asigurarea comparabilităţii informaţiilor financiare, introducerea unor dispoziţii exprese care stabilesc că dispoziţiile referitoare la conţinutul/modalitatea de întocmire a raportului semestrial se aplică corespunzător şi în cazul raportului trimestrial, fiind introdusă o excepţie de la obligativitatea publicării raportului administratorilor, care poate fi publicat opţional”, se mai precizează în document.

Pe de altă parte, în cazul în care emitentul este obligat să întocmească raportări consolidate, raportul financiar semestrial întocmit în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate aplicabile raportărilor financiare interimare va conţine doar situaţiile financiare semestriale simplificate consolidate şi celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial şi, opţional, şi situaţiile financiare semestriale simplificate individuale, precum şi celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi
Marcel Ciolacu: Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi
Premierul Marcel Ciolacu susţine că rolul principal al Curţii Constituţionale este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, "nu de a fi o barieră" pentru participarea lor în......
Kazahstan: Cetăţenii chemaţi la vot pentru a decide cu privire la construirea primei centrale nucleare din ţară
Kazahstan: Cetăţenii chemaţi la vot pentru a decide cu privire la construirea primei centrale nucleare din ţară
Cetăţenii din Kazahstan sunt chemaţi duminică la urne pentru a vota în cadrul unui referendum cu privire la construirea ...
Firma deţinută de Irina Rimes a avut afaceri nete de 1,8 milioane lei şi profitabilitate netă de 59% în 2023
Firma deţinută de Irina Rimes a avut afaceri nete de 1,8 milioane lei şi profitabilitate netă de 59% în 2023
Irina Rimes deţine integral firma Irina Music, înmatriculată în 2019, conform datelor ONRC, puse la dispoziţia Economica.net ...
Şeful VW: Producătorii auto chinezi ar trebui să poată evita taxele vamale investind în UE
Şeful VW: Producătorii auto chinezi ar trebui să poată evita taxele vamale investind în UE
Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ajustarea planificatelor tarife vamale suplimentare la importurile de ...