ASF: Activele totale ale sistemului de pensii private au depăşit pragul de 9% din PIB în 2024

Piaţa pensiilor private din România a ajuns, la finalul lui 2024, la active totale de 156,4 miliarde de lei, în creştere cu 19% faţă de sfârşitul anului 2023, depăşind pragul de 9% din PIB, a anunţat luni Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
AGERPRES - lun, 24 feb. 2025, 13:32
ASF: Activele totale ale sistemului de pensii private au depăşit pragul de 9% din PIB în 2024

„Performanţa consemnată de fondurile de pensii private confirmă soliditatea şi importanţa acestui sistem pentru piaţa financiară şi pentru economia românească în ansamblu. Creşterea constantă înregistrată de fondurile de pensii private demonstrează, totodată, încrederea participanţilor şi eficienţa unui sistem bine reglementat şi atent supravegheat”, a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF.

Conform sursei citate, anul 2024 a fost cel mai performant an din istoria de 16 ani a sistemului de pensii private – cu o creştere semnificativă a activelor şi a randamentelor, consolidând încrederea în acest mecanism de economisire pe termen lung şi oferind stabilitate financiară pentru milioane de români, scrie Agerpres.

Astfel, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat şi Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la finalul anului 2024 la 156,4 miliarde de lei, în creştere cu 19% faţă de sfârşitul anului 2023 şi cu peste 56% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Faţă de nivelul consemnat la finalul anului 2020, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii a înregistrat o dublare.

„Ritmul de creştere a activelor fondurilor de pensii private indică un ciclu de dublare la fiecare cinci ani, reflectând o evoluţie solidă şi sustenabilă. Începând cu anul 2018, această tendinţă s-a menţinut constant, confirmând maturizarea progresivă a sistemului. Chiar şi în contextul crizei sanitare COVID-19, sectorul a demonstrat o rezilienţă semnificativă, înregistrând un termen rapid de recuperare. De altfel, capacitatea de adaptare şi revenire la un trend ascendent subliniază stabilitatea pieţei şi rolul său în sistemul financiar”, a declarat Daniel Armeanu, vicepreşedintele ASF şi coordonator al sectorului de pensii private, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, valoarea activelor totale a depăşit în 2024 pragul de 9% din Produsul Intern Brut. Totodată, numărul participanţilor la sistemul de pensii private a ajuns la 9,12 milioane de persoane la finalul anului trecut. Rata medie ponderată de rentabilitate a fost în decembrie 2024 de 6,19% pentru fondurile Pilonul II şi de 5,78% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc ridicat, respectiv 4,65% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc mediu.

„Având în vedere caracterul relativ tânăr al sistemului de pensii private din România şi faptul că se află la jumătatea unui ciclu de contribuţii, proiecţiile indică o continuare a trendului ascendent, urmând să depăşească pragul de 10% din PIB într-un orizont de timp apropiat”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, sistemul de pensii private din România beneficiază de multiple niveluri de protecţie şi de un cadru de reglementare riguros, aliniat la cele mai înalte standarde internaţionale, inclusiv cele ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

„Sistemul este atent supravegheat, asigurând transparenţă, siguranţă şi stabilitate pentru participanţi. În cea mai recentă evaluare a Grupului de lucru al OCDE pentru pensiile private (WPPP), România a fost apreciată pentru progresele înregistrate în alinierea la standardele promovate de organizaţie, ceea ce confirmă soliditatea şi maturitatea sistemului de pensii local”, precizează ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară reiterează angajamentul său de a monitoriza îndeaproape evoluţiile de pe piaţa pensiilor private, asigurând un cadru de reglementare robust, o supraveghere riguroasă şi o adaptare constantă la cele mai bune practici internaţionale pentru modernizarea şi rezilienţa sistemului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Pașcani – Suceava: Săptămâna aceasta va fi anunțat câștigătorul lotului 2 – Grindeanu
Autostrada A7 Pașcani – Suceava: Săptămâna aceasta va fi anunțat câștigătorul lotului 2 – Grindeanu
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat luni că săptămâna aceasta urmează să fie desemnat câștigătorul contractului pentru lotul 2 Roșcani - Suceava (29 km) din Autostrada A7......
Varșovia și Washingtonul vor semna un acord de 2 miliarde de dolari pentru furnizarea de rachete Patriot pentru apărarea antiaeriană poloneză
Varșovia și Washingtonul vor semna un acord de 2 miliarde de dolari pentru furnizarea de rachete Patriot pentru apărarea ...
Polonia şi Statele Unite ale Americii vor semna un acord de aproape 2 miliarde de dolari ce vizează furnizarea de sprijin ...
Ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy: Statul ar trebui să-și vândă participația la MBH Bank, a doua cea mai mare bancă din țară
Ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy: Statul ar trebui să-și vândă participația la MBH Bank, a doua cea mai mare ...
Statul ungar ar trebui să vândă participaţia sa de 20% în MBH Bank, a doua cea mai amre insituție financiară din țară, ...
Alertă de Paști în România. Care este pericolul, avertisment oficial
Alertă de Paști în România. Care este pericolul, avertisment oficial
Paștele catolic și cel ortodox pică în acest an în aceeași zi, și, dacă va fi o perioadă însorită, ar putea avea ...