Demersul se înscrie în pachetul de acţiuni derulate de ASF în vederea reechilibrării pieţei de asigurări RCA şi a descurajării exceselor înregistrate în ultima perioadă la nivelul majorărilor de prime. Milliman va analiza seturi de date complexe rezultate din portofoliile celor nouă asiguratori, de la variabilele de tarifare (inclusiv clasa de bonus-malus) şi cheltuielile cu comisioanele şi administrarea poliţelor, până la criteriile de segmentare şi de ajustare a primei de tarif.
Analiza independentă are drept ţintă determinarea unor repere de referinţă la nivelul pieţei privind dauna medie şi frecvenţa medie a daunei, precum şi corelarea acestora cu prima tarifară, pe date comparabile pentru cele nouă societăţi, respectiv evaluarea gradului de adecvare a tarifelor în raport cu daunalitatea.
Practic, aşa cum ne-au explicat surse din piaţa asigurărilor, calculele actuariale efectuate de Milliman vor permite o verificare a tarifelor practicate la poliţele de RCA de către asigurători. Mai exact, dacă pe o anumită categorie de risc de client, locaţie geografica, maşină, etc. iese un interval de preţ variabil între 500 de lei şi 1000 de lei, iar societatea de asigurări prezintă pentru acelaşi tip de poliţă un tarif variabil între 800 şi 1.500 de lei, ASF poate să tragă de mânecă asigurătorul şi să-l întrebe de unde apar aceste modificări. Aceleaşi surse au declarat pentru ECONOMICA.NET că „Milliman va ajuta practic ASF să stabilească un culoar estimativ între tariful minim şi cel maxim pe grupe şi categorii de clienţi. Aceste calcule ar veni şi în ajutorul societăţilor noi din Uniunea Europeană care ar dori să intre pe piaţa românească şi ar fi nevoite să lucreze pe calcule estimative. Acest culoar ar ajuta societăţile noi să îşi calculeze în cunoştinţă de cauză tarifele de intrare pe piaţă”. Un coridor similar, destinat temperării volatilităţilor pe piaţa monetară şi bancară este reglementat de către BNR. La ora actuală, coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară este reglementat la +/- 3 puncte procentuale prin decizia Consiliului de Administraţie al BNR din 2 mai 2013.
Cele nouă societăţi care vor face obiectul analizei sunt Allianz-Ţiriac, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig şi Uniqa.
Autoritatea de Supraveghere Financiară autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.