UPDATE: Ovidiu Petru, directorul sectorului piața de capital din cadrul ASF, a oferit mai multe detalii privind importanța acestei legi. ” “A.S.F. consideră că adoptarea acestui act normativ va crea premisele atragerii unor noi categorii de investitori pe piața de capital, oferind totodată o noua alternativă de finanțare companiilor mici și mijlocii din România și în special celor aflate la început de drum. În prezent, la nivelul A.S.F. ne concentrăm pe aspecte tehnice și de organizare menite să asigure derularea unui proces de autorizare a furnizorilor de servicii de finanțare participativă cât mai eficient și de scurtă durată, având în vedere că din semnalele pe care le avem din piață și intențiile exprimate public de unele societăți, ne așteptăm să primim un număr consistent de cereri de autorizare în acest an. România poate să devină o piață în care ambele modele de business, atât cel privind achiziționarea de valori mobiliare sau instrumente admise în scopul finanțării participative, cât și cel privind acordarea de împrumuturi, să aibă succes, iar licența obținută în România va putea fi folosită și în celelalte state membre UE.”, a declarat Petru, pentru Digi24.
Obiectivul principal al Regulamentului (UE) 2020/1.503 îl reprezintă crearea unui cadru de reglementare care să permită platformelor de finanțare participativă accesul la piața unică, printr-o autorizație bazată pe un singur set de reguli.
Finanțarea participativă (crowdfunding) reprezintă un tip de activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanțare participativă, fără a-și asuma el însuși riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potențialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanțare. O astfel de finanțare ar putea consta în împrumuturi, achiziționarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanțării participative.
Finanțarea participativă oferă o sursă alternativă de finanțare, inclusiv de capital de risc, dar poate oferi și alte beneficii pentru afaceri: aceasta poate valida o idee de afaceri, poate oferi antreprenorilor acces la un număr mare de persoane furnizând perspective și informații, fiind totodată și un instrument de marketing.
Având în vedere că, până la apariția Legii nr. 244/2022, în România nu a existat un act normativ care să reglementeze în mod expres activitatea de finanțare participativă, A.S.F. s-a implicat activ atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește întregul proces de avizare interinstituțională care a precedat adoptarea și intrarea în vigoare a acestei legi.
Legea nr. 244/2022 prevede dispoziții exprese privind desemnarea A.S.F. în calitate de autoritate competentă responsabilă cu îndeplinirea funcțiilor și sarcinilor prevăzute în Regulamentul (UE) 2020/1.503, precum și regimul sancționatoriu aplicabil în cazul nerespectării prevederilor acestuia, termenele de depunere a documentelor în vederea autorizării în calitate de furnizor european de servicii de finanțare participativă, condițiile de retragere a autorizației, cerințele referitoare la comunicările publicitare și limba în care fișa cu informațiile esențiale privind investiția poate fi pusă la dispoziția potențialilor investitori etc.
În calitate de autoritate competentă în România pentru îndeplinirea funcțiilor și sarcinilor prevăzute de Regulamentul (UE) 2020/1.503, A.S.F. este deschisă unui dialog tehnic, eficient și constructiv cu entitățile care urmează să solicite autorizarea în calitate de furnizori de servicii de finanțare participativă
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.