ASF ar putea aviza negativ proiectul CEETAR, dacă nu corespunde reglementărilor UE – Albin Biro

Proiectul legislativ privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR) va primi probabil un aviz negativ din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară/ ASF/, dacă acesta nu corespunde prevederilor legale şi reglementărilor Uniunii Europene /UE/, a declarat, miercuri, Albin Biro, membru în Consiliul ASF.
Economica.net - mie, 28 mai 2014, 12:09
ASF ar putea aviza negativ proiectul CEETAR, dacă nu corespunde reglementărilor UE - Albin Biro

Pe de altă parte, oficialul ASF a amintit de disputele dintre service-urile auto şi societăţile de asigurări, din care pierde întotdeauna clientul, şi a afirmat că, din păcate, s-a ajuns la o oarecare justificare morală pentru astfel de iniţiative legislative.

‘Am ajuns ca într-o familie, în care cei doi fraţi se ceartă, chiar se şi bat, şi vine părintele la un moment dat şi le spune: ori vă împăcaţi ori vin eu şi fac dreptate şi, pe deasupra, mai şi retrag raţia de îngheţată pe o lună de zile. În situaţia aceasta am ajuns la momentul actual. Aţi văzut şi gesturi destul de urâte şi generalizate din partea asiguratorilor. În toamna lui 2012, service-urile stăteau cu daune neplătite de 70 de milioane de euro, cu nu ştiu câte întârzieri, service-urile, la rândul lor, au blocat maşinile. Sunt service-uri care spun: ‘Nu mai avem probleme cu o anumită societate de asigurări, pentru că de doi ani de zile nu-i lăsăm să mai intre pe poartă’. În condiţiile acestea, mai vorbim de un sistem financiar de încredere? Între timp, numărul reclamaţiilor care ajung la noi (la ASF – n. r.), din cauza faptului că nu se face plata a ajuns de la 600 – totalul din 2007 – la 20.000′, a spus Albin Biro, la Forumul Internaţional de Asigurări FIAR, de la Braşov.

Reprezentanţii pieţei de asigurări din România consideră că adoptarea legii privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR) ar aduce prejudicii majore asiguraţilor şi pieţei locale de asigurări. Conform acestui proiect, experţii şi evaluatorii tehnici auto CEETAR ar putea evalua toate vehiculele avariate, în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru repararea lor şi acordarea despăgubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativă (CASCO).

Aceştia susţin că, astfel, proiectul de lege încalcă principiul libertăţii contractuale şi prevederile Codului Civil în vigoare, impunând efectuarea constatării daunelor numai de către experţi tehnici auto membri CEETAR.

Reprezentantul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare /UNSAR/, Mădălin Roşu, responsabil pentru secţiunea asigurări auto în cadrul asociaţiei, a prezentat date care arată că în niciun stat din UE nu există un corp de experţi care să facă un monopol din acest segment de activitate, ci există companii specializate pe lichidare daune, dar care sunt utilizate pe principii concurenţiale.

‘S-au mai întâmplat lucruri aici (în România – n. r.), care în altă parte nu se întâmplă. Se poate verifica cât de raţionale sunt şi ce efecte au adus în piaţă’, a replicat oficialul ASF, care a menţionat ca exemplu pozitiv sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor.

În opinia şefului departamentului juridic al Biroului Asiguratorilor Auto din România/ BAAR/, Ioan Matei, proiectul CEETAR este inutil.

‘Nu este nevoie de o astfel de reglementare, este un exemplu tipic de suprareglementare, care apare în foarte multe domenii, din păcate. Nu este nevoie să reglementezi o zonă care se reglează singură’, a spus Ioan Matei.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...