„Deşi Strategia pieţei de capital este pentru un orizont de trei ani, 2023 – 2026, de fapt a început să fie implementată din 2022, iar acum suntem pe o fază foarte avansată de promovare a unor proiecte legislative. Aici vorbim de Legea emitenţilor, legea 24, unde am avut o consultare publică la sfârşitul anului, am avut dezbateri la Ministerul de Finanţe în luna februarie şi am avut o nouă rundă de discuţii în luna martie împreună cu toţi cei care au avut observaţii şi nu numai, chiar şi cu cei impactaţi de modificările acestei legi. Urmează ca legea să intre într-un traseu de promovare cred că în următoarele două săptămâni. În paralel mai avem o ordonanţă de urgenţă, de asemenea într-un stadiu avansat de promovare şi această ordonanţă de urgenţă spunem noi că rezolvă multe din problemele urgente ale pieţei. Şi aici paleta este fie din zona reglementărilor din Legea 24, Legea 243, avem din Legea 126 propuneri venite de la intermediari. Avem, de asemenea, o propunere zicem noi nu curajoasă, dar foarte necesară, şi care necesită acţiuni rapide de blocare a site-urilor entităţilor neautorizate care operează pe teritoriul României. În ultimul an, aş zice eu, activitatea aceasta a început să fie tot mai prezentă în reţelele de socializare, în mesaje, telefoane. Sunt inclusiv call center-uri care au folosit chiar şi numărul ASF prin clonare”, a spus Ovidiu Petru.
El a menţionat că în ceea ce priveşte iniţiativa de blocare a site-urilor entităţilor neautorizate au existat consultări cu autorităţile din Franţa şi Italia. De asemenea, el a afirmat că pe partea legislativă există multe directive care trebuie transpuse, menţionând directive privind durabilitatea, directiva privind egalitatea de gen, măsuri de aplicare a Regulamentului EuGB – green bonds.
Ovidiu Petru a participat la cea de-a treia ediţie a evenimentului dedicat pieţei de capital, cu titlul „Piaţa de capital: 2024, cum gestionăm eficient maximele istorice”, organizat de FinMedia şi revista Piaţa Financiară.