ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. Studenții, în prim plan

11 05. 2024
Studii financiare

„V-aș adresa o rugăminte, pentru că văd că sunteți foarte mulți participani din mediul academic. ASF își dorește să se deschidă. Ne dorim să transparentizăm toate procesele și toate mecanismele specifice piețelor pe care le reglementăm. Tocmai de aceea, ne dorim, prin intermediul Institutului de Studii Financiare (ISF), să dezvoltăm parteneriate cu universitățile de profil. De ce este nevoie de acest parteneriat? Pentru că este nevoie de oameni pregătiți în piață. În acest moment, este nevoie de oameni care să fie conectați la realitățile din piață pentru că, dacă pe partea de asigurări sunt lucruri bine împământenite, în zona piețelor de capital avem o dinamică permanentă și avem de transpus multe mecanisme europene și tocmai de aceea este nevoie de o adaptare permanentă la ceea ce se întâmplă în piață”, a declarat oficialul ASF la International Conference for Management, Economics and Accounting (ICMEA).

Citește AICI ce fel de specialiști caută Autoritatea  de Supraveghere Financiară (ASF)

 

România crește surprinzător în topurile internaționale privind educația financiară

În ciuda impresiei cvasigenerale și a perioadei scurte care a trecut de când a fost luată cu adevărat în serios, educația financiară face progrese în România. Există indicatori atât direcți cât și indirecți care arată această dinamică. O cercetare amplă realizată de OECD pe 39 de state din întreaga lume care arată că, în ciuda poziționării spre coada clasamentului, România a marcat o creștere în ceea ce privește nivelul de educației financiară în perioada 2020-2024. Avansul este cu atât mai important cu cât media punctajelor pe țări a fost în scădere în perioada analizată de OECD, iar în România proiectele majore din acest domeniu au început abia în ultimii 4-5 ani.

AICI puteți consulta tot studiul OECD, cu detalii privind România

„România este pe poziția 35 din 39 de state, cu un scor de 54 pe o scară de la 1 la 100. Destul de jos, având în vedere că majoritatea statelor europene sunt în prima parte a clasamentului. În primele 17 țări sunt 14 din state europene. Dintre țările europene, Italia are un scor mai slab decât noi și Ungaria este în proximitate, un pic mai sus. În partea de jos mai este și Albania, în rest toate țările europene sunt în prima parte. Vestea bună, însă, este că, față de evaluarea din 2020, România a marcat o ușoară creștere. Nu este o creștere semnificativă, dar eu cred că această evoluție este și efectul proiectelor de educație financiară derulate de toate entitățile din piețe financiare, inclusiv de noi, cei de la ISF. Este de remarcat că România a crescut în timp ce scorul mediu a scăzut. Am mai recuperat astfel puțin din decalaj și avem undeva la 89% din scorul mediu. Ungaria, de exemplu, a scăzut în această perioadă, în timp ce România a crescut”, explică Marian Siminică, directorul Institutului de Studii Financiare(ISF).