Din analiza raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cursul anului 2013, ASF a constatat deficienţe privind activele admise să acopere rezervele tehnice constituite, cauzate în principal de ponderea mare a activelor nelichide (terenuri şi construcţii, creanţe de la asiguraţi şi intermediari, partea din rezervele tehnice aferentă contractelor cedate în reasigurare şi cheltuieli de achiziţie reportate) în total active, admise conform prevederilor legale să acopere rezervele tehnice brute.
‘O astfel de situaţie poate conduce în timp la diminuarea coeficientului de lichiditate în apropierea limitei admise de prevederile legale (respectiv valoarea 1). De aceea este necesar ca analiza de risc a managementului societăţilor de asigurare să ţină seama de acest element, iar ASF analizează oportunitatea introducerii în cadrul de reglementare a unor reguli mai stricte cu privire la calitatea activelor luate în acoperirea rezervelor tehnice în vederea diminuării riscului de lichiditate al societăţilor’, se spune în raport.
Un alt aspect important constatat în activitatea de supraveghere este neadecvarea rezervelor tehnice constituite de unele societăţi de asigurare, cu precădere pentru asigurările auto, ceea ce a condus la tarife de primă nerealiste practicate de societăţile respective, în special în cazul asigurărilor RCA.
Ca urmare a activităţii de supraveghere din anul 2013 au fost notificate un număr de opt societăţi de asigurare şi/sau reasigurare pentru neîndeplinirea prevederilor legale privind acoperirea rezervelor tehnice brute cu active admise, nerespectarea dispersiei activelor luate în calcul la acoperirea rezervelor tehnice brute, netransmiterea în termen a raportărilor, precum şi în legătură cu calculul marjei de solvabilitate. În urma notificărilor transmise au fost stabilite anumite obligaţii în sarcina unei societăţi şi a fost sancţionată cu avertisment scris conducerea executivă a acesteia.
De asemenea, pe parcursul anului 2013 au fost monitorizate un număr de cinci societăţi de asigurare care au raportat un grad de solvabilitate pentru data de 31 decembrie 2012 mai mic de 1,05, precum şi două societăţi având indicatorul de solvabilitate sub nivelul minim admis, urmărindu-se lunar evoluţia gradului de solvabilitate, iar în cazul celor cu solvabilitate subunitară monitorizând masurile luate de societăţi pentru efectuarea majorării capitalului social.
‘Rezultatul activităţilor de supraveghere şi control efectuate de ASF în anul 2013 s-a resimţit în recapitalizări ale societăţilor de asigurare, creşterea nivelului rezervelor tehnice înregistrate, reevaluări ale tarifelor practicate, îmbunătăţirea activităţilor de control intern şi management al riscurilor’, se mai spune în raport.