ASF: Documentele interne sunt strict pentru uzul intern şi al instituţiilor colaboratoare
„Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurări sunt strict pentru uzul ASF şi al instituţiilor cu care Autoritatea cooperează instituţional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente”, precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit ASF, nu există până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF – organismul decizional al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară, în comunicările sale, transmite doar deciziile luate de către ASF. Sesizarea de către alte instituţii ale statului a organelor de cercetare face obiectul activităţii şi eventualei comunicări ale acelor instituţii, în condiţiile legii”, se mai spune în comunicatul ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară transmite industriei asigurărilor şi asiguraţilor că tratează cu toată seriozitatea şi cu „maximă responsabilitate” elementele care reies din procesul de supraveghere a societăţilor de asigurare.
„În cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi pentru o societate de asigurare, ASF are toate pârghiile legale pentru ca efectele asupra asiguraţilor să fie limitate. De aceea, aşa cum am transmis şi în comunicatul din dimineaţa zilei de 7 februarie, afirmaţii de genul «sute de mii de români riscă să rămână fară RCA» sunt neadevarate şi lipsite de responsabilitate. ASF precizează că toate poliţele RCA emise de către societăţile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării”, se mai arată în comunicat.
Precizările ASF au fost transmise după ce MEDIAFAX a relatat că instituţia de supraveghere a pieţei asigurărilor suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.
Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei.
ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.
De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat „defectuos” cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re – Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiţionale”, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea” situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.
Cu doar câteva zile înainte de înfiinţarea ASF, în aprilie 2013, fosta instituţie de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a cerut companiei Astra să implementeze până la finele anului trecut un plan de măsuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la îndeplinire, potrivit unor surse din ASF.
Raportul ASF aminteşte că Astra Asigurări este cel mai mare asigurător din piaţă, iar falimentul ar pune în pericol chiar societăţi de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumeră Aeroportul Henri Coandă, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română, flota Poştei Române, flota maritimă a Group Grimaldi.
ASF mai menţionează că în primele nouă luni din 2013 Astra Asigurări a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.
Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding Srl.
La finele anului trecut, Astra a pierdut în primă instanţă un proces cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, care a solicitat executarea unei poliţe emise în favoarea Romstrade, aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă. Instanţa a obligat Astra să plătească aproape 100 de milioane de lei, iar CNADNR a pus sechestru pe conturile companiei de asigurări. Procesul este în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.
Raportul ASF nu indică acest litigiu, ceea ce sugerează că în cazul în care Astra pierde irevocabil la Curtea de Apel Bucureşti va trebui să constituie rezerve suplimentare pentru sumele respective.
La solicitarea agenţiei MEDIAFAX, CNADNR nu a oferit detalii privind litigiul cu Astra Asigurări.
La constituirea tabelului preliminar al creanţelor la Romstrade, elaborat de Casa de Insolvenţă Transilvania, CNADNR a solicitat 1,3 miliarde lei (circa 290 milioane euro), sumă din care 1,08 miliarde de lei au fost acceptate sub condiţie.
Având în vedere relaţia contractuală între Romstrade şi Astra este posibil ca CNADNR să ceară executarea şi a altor poliţe pentru a-şi acoperi pierderile.
Premierul Victor Ponta a mers, joi seară, la sediul Băncii Naţionale a României, unde a avut o discuţie cu reprezentanţii BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în zona financiar-bancară, surse guvernamentale precizând că unul dintre subiecte a fost situaţia Astra Asigurări, cea mai mare societate de asigurări din piaţă.
Ponta a discutat şi despre acest subiect, premierul opinând că din punct de vedere legal cei care au cunoştinţă de fapte care prezintă indicii de infracţiune au obligaţia să sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discuţie.
Solicitat joi seara de MEDIAFAX să comenteze informaţia referitoare la discuţiile de la BNR pe tema Astra, premierul nu a răspuns până în prezent.
În urma unei ştiri difuzate de România TV, ASF a transmis, vineri, un comunicat în care precizează că îşi rezervă dreptul să nu disemineze public informaţii referitoare la controalele în derulare, menţionând în acelaşi timp că nu a sesizat DNA.
„Mass-media şi publicul au acces la rezultatele controalelor, în condiţiile legii şi ale normelor ASF, atunci când acestea sunt finalizate. Procesul de control include printre alte etape: controlul efectiv, redactarea raportului de control, înştiinţarea societăţilor de asigurare în privinţa raportului de control, măsurile propuse de echipa de control, dezbaterea raportului de control şi a măsurilor propuse de către forul de conducere al ASF (Consiliul ASF), luarea hotărârilor de către Consiliul ASF, transpunerea hotărârilor în decizii ale Consiliului ASF, înştiinţarea societăţilor de asigurare în privinţa deciziilor luate, diseminarea, în condiţiile legii, a deciziilor luate de către Consiliul ASF”, se arăta în comunicatul transmis anterior de ASF.
ASF a mai precizat, la acel moment, că nu comunică rezultatele controalelor decât în momentul în care întregul proces al actului de control este finalizat, iar comunicările către public în privinţa deciziilor cu efecte de amploare asupra pieţei supravegheate sunt transmise numai după ce au fost aduse la cunoştinţa celor sancţionaţi (societăţi de asigurare sau persoane din conducerea societăţilor de asigurare).
„ASF infirmă informaţiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit cărora, împreună cu BNR, ar fi sesizat DNA în legătură cu societatea ASTRA şi solicită mass-media să trateze cu responsabilitate subiectele care ţin de piaţa financiară. ASF îşi rezervă dreptul de a sesiza instituţiile statului în privinţa unor aspecte care fac obiectul activităţii altor instituţii, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de către ASF având în vedere tocmai sensibilitatea pieţelor financiare non-bancare”, se mai arăta în comunicatul instituţiei.
Autoritatea arăta că afirmaţii de genul ”sute de mii de români sunt în pericol să rămână fără RCA” sau ”sute de mii de români nu vor fi despăgubiţi în cazul unor accidente”, publicate vineri de Romania TV, „sunt mincinoase şi lipsite de responsabilitate”.
BNR nu a dorit să comenteze pe această temă. „BNR nu comentează deciziile care intervin în relaţiile cu alte instituţii”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.
Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că există doar controale de rutină derulate de ASF la compania de asigurări şi că se aşteaptă ca ASF şi BNR să dezmintă informaţia privind sesizarea DNA.
„Asta este o aiureală. Nu, nu, nu, este al Romania TV, nu ştiu de ce au scos-o. Staţi puţin, asteptaţi, să vedeţi că ASF-ul trebuie să dezmintă, şi BNR trebuie să dezmintă, pentru că nu pot sta cu chestia asta. Aşteptaţi. Şi noi aşteptăm”, a spus Adamescu.
În ceea ce priveşte controlul derulat de ASF la Astra Asigurări, Adamescu a afirmat că au fost vizate deficienţe în activitate, dar care se regăsesc continuu la toţi asigurătorii şi la sfârşit se face un plan de măsuri.
Întrebat dacă societatea de asigurări a respectat planul de măsuri solicitat de CSA în aprilie anul trecut, Adamescu a afirmat că măsurile au fost cu siguranţă puse în aplicare, fiind vorba de „zeci de puncte, nimicuri, chestii de asigurare”.
Adamescu a arătat că nu poate menţiona niciuna din principalele măsuri pe care trebuia să le îndeplinească Astra până la finele anului trecut, întrucât el este doar acţionar, nu şi manager al companiei de asigurări.
„Sigur, sigur, au fost puse în aplicare (…) Nu pot să vă spun. Eu sunt preşedintele Consiliului … Eu nu sunt manager acolo, nu ştiu, eu ştiu puţin mai bine ca dumneavoastră, eu sunt acţionarul, eu am acţiunile firmei, eu nu lucrez în firma aia (…) Când eşti preşedintele Consiliului de Supraveghere nu lucrezi în firmă, te vezi o dată la două luni şi vezi ce-i acolo”, a continuat Adamescu.
Proprietarul Astra a insistat că trebuie aşteptată poziţia Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, pentru că cel mai probabil este „un foc de paie, stilul balcanic”.
„Domnule, eu vreau numai să vă spun să fiţi foarte atent cu chestia asta, verificaţi această bombă a ăstora, vedeţi ce zice ASF-ul pentru că este o aberaţie. Eu ce vreau să vă spun este că este cea mai mare asigurare (companie de asigurare – n.r.) şi are 4,6 milioane de asiguraţi”, a încheiat Adamescu.
Cu câteva ore înainte de întâlnirea de joi seară de la BNR cu Victor Ponta şi cu conducerea ASF, guvernatorul Mugur Isărescu declarase că este necesară o cooperare formalizată cât mai repede din punct de vedere legal între instituţiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar, iar principala problemă o va reprezenta riscul reputaţional, care poate genera panică în întreg sistemul financiar.
„Există riscul reputaţional. Când ne vom vedea în cadrul legal, în acest comitet de risc sistemic, una dintre probleme este riscul reputaţional, pentru că în astfel de momente tensionate, pentru publicul larg, că e piaţă de capital, că e fond, că e bancă, noi am trăit asta în 2000 (…) panica se poate răspândi foarte repede”, a spus Isărescu, întrebat cum vede că se resimte în sistemul financiar situaţia de la casa de brokeraj Harinvest, în care este implicată şi divizia de brokeraj a unei bănci.
Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.
The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.