‘Atât procedura de selecţie, cât şi contractarea auditorului vor fi realizate de către societatea de asigurare, conform dispoziţiilor Normei 6/2016’, precizează comunicatul.
ASF a anunţat la finalul lunii ianuarie că a decis aplicarea măsurilor de rezoluţie în cazul societăţii de asigurări Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de către autoritate în vederea redresării, respectiv vânzării. Prin mecanismul de rezoluţie se doreşte o intervenţie a autorităţii în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerinţele legale, înainte de a intra în faliment.
Reprezentanţii ASF susţin că, în cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost aprobată majorarea capitalului social pentru trei brokeri, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare în cazul a 12 brokeri care nu au făcut demersurile necesare de încadrare în cerinţele minime de capital, conform obligaţiilor legale.
De asemenea, în comunicat se menţionează că au fost aprobate modificările şi completările aduse Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Depozitarului Central SA şi au fost avizate modificările intervenite în cuprinsul Reglementărilor Interne ale SIF Transilvania SA.
”Consiliul ASF se întruneşte în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe’, se mai arată în documentul ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.