ASF face mai multe recomandări firmelor de asigurare

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) recomandă sectorului de asigurări - reasigurări creşterea acţiunilor de identificare, supraveghere şi control al comportamentului excesiv al asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări, potrivit unui comunicat al instituţiei remis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 22 aug. 2016, 13:49
ASF face mai multe recomandări firmelor de asigurare

„Consiliul ASF a formulat propuneri de îmbunătăţire a iniţiativelor de reglementare şi a recomandat Sectorului de asigurări – reasigurări creşterea acţiunilor de identificare, supraveghere şi control al comportamentului excesiv al asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări, precum şi propuneri de sancţionare fermă a tuturor abaterilor de la cadrul normativ, etica în activitatea de asigurări şi tratamentul corect al consumatorilor”, se arată în comunicat.

Consiliul ASF a dezbătut, în şedinţa din 18 august 2016, Raportul Sectorului de asigurări – reasigurări privind acţiunile întreprinse pentru atenuarea creşterii tarifelor RCA la autoturisme şi autovehicule de transport, având în vedere tendinţa de majorare a primelor RCA în ultimele 8-10 luni.

Potrivit ASF, acţiunile şi măsurile derulate cuprind: consultări cu organizaţiile patronale ale transportatorilor, la sfârşitul anului 2015, precum şi în prima parte a anului 2016, la sediul ASF. La prima întâlnire (din 22 decembrie 2015), la care au participat şi asigurătorii, au fost inventariate soluţiile posibile pentru stabilizarea primelor RCA şi a pieţei asigurărilor. Propunerile agreate au făcut obiectul unui Protocol semnat de ASF şi de federaţiile patronale ale transportatorilor. Ulterior acestei întâlniri au fost organizate discuţii separate, la sediul ASF, cu UNTRR, COTAR, FORT, APTE 2002 şi ARTRI, au fost detaliate aspectele tehnice ale soluţiilor posibile menţionate în protocol şi s-a stabilit participarea la grupurile de lucru organizate de ASF. Ulterior au mai fost organizate întâlniri ale transportatorilor cu asigurătorii, mediate de ASF.

Instituţia precizează, de asemenea, că a organizat grupuri de lucru pe problematica asigurărilor RCA, în cadrul ASF, cu participarea reprezentanţilor transportatorilor şi ai societăţilor de asigurare, precum şi a reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Transporturilor şi Consiliului Concurenţei. Pe parcursul a peste trei luni de discuţii, grupurile de lucru au identificat şi adoptat propuneri de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Propunerile s-au concretizat în proiectul Legii Asigurărilor RCA, în amendamente la Norma RCA nr. 23/2014, precum şi în măsuri operaţionale realizate sau în curs de realizare (baza de date CEDAM, sistemul bonus-malus, transparentizarea metodelor de calcul actuarial, transparentizarea datelor privind frecvenţa evenimentelor şi nivelul de daună etc.).

În acelaşi timp, conform ASF, au fost organizate acţiuni de control privind metodologiile de formare a primelor şi calculele actuariale, cu accent pe analiza cauzalităţii creşterii tarifelor RCA, fiind aplicate sancţiuni acolo unde a fost cazul. Societăţile de asigurări au fost îndemnate să facă eforturi pentru atenuarea impactului majorării primelor RCA asupra transportatorilor, să elimine excesele şi primele exagerate din piaţă.

Elaborarea Proiectului Legii RCA este o altă acţiune menţionată de ASF, rezultat concret al primului Grup de lucru şi un răspuns la iniţiativa legislativă a Comisiei de buget-finanţe din Senat, care ar putea să devină o lege modernă şi echitabilă. Proiectul de lege, depus deja la Parlament şi avizat de Guvern, a preluat inclusiv propunerile formulate de federaţiile patronale din transporturi şi introduce instituţii juridice noi, precum decontarea directă, reglementarea despăgubirilor pentru vătămări corporale, utilizarea tehnologiilor telematice, încheierea poliţelor pe perioade mai mici etc., care reprezintă totodată şi soluţii sustenabile de reducere a primelor RCA, în general, şi pentru vehiculele de transport în special.

ASF susţine că a actualizat legislaţia secundară în domeniul RCA (Norma nr. 23/2014), modificată în mai multe rânduri, astfel încât să producă efecte imediate în stabilizarea primelor RCA, să liberalizeze mai mult piaţa şi să menţină constante primele pe o perioadă mai mare. Au fost introduse reglementări clare referitoare la obligativitatea asigurării proporţionalităţii între daunalitate şi tarifele RCA, clarificări cu privire la Cartea Verde, relaxarea condiţiilor de operare pentru atragerea de noi investitori sau furnizori de poliţe RCA, creşterea competiţiei între canalele de vânzare şi îmbunătăţirea eficienţei canalelor de distribuţie, posibilitatea oferirii de reduceri comerciale şi modificarea tarifelor de primă notificate la ASF numai după o perioadă de minimum 12 luni.

Instituţia mai menţionează monitorizarea specială a primelor RCA pe segmentele de asigurări obligatorii pentru autovehiculele de transport pentru a identifica creşterile reale şi a oferi informaţii relevante în piaţă pentru asiguraţi. Astfel, începând cu luna ianuarie 2016, monitorizarea şi analizele statistice privind evoluţia tarifelor RCA pentru autoutilitare/autocamioane şi vehicule de transport de persoane au fost realizate în mod sistematic, cu frecvenţă lunară. Rezultatele agregate la nivelul întregii pieţe au fost făcute publice prin comunicate de presă, datele statistice fiind în continuare disponibile pe pagina de internet a ASF – www.asfromania.ro.

ASF a realizat analize independente de piaţă pentru determinarea unor repere de referinţă la nivelul poliţelor RCA privind nivelul real al frecvenţei evenimentelor, nivelul daunalităţii şi al gradului de acoperire a daunelor potenţiale prin primele notificate la ASF de către asigurători. Ca urmare au fost furnizaţi indicatori principali de daunalitate, la nivelul fiecărei societăţi autorizate să subscrie riscuri de răspundere civilă auto şi la nivel agregat de piaţă (frecvenţa daunelor, dauna medie, rata daunei, prima de risc etc.), care au fost publicaţi pe site-ul ASF.

ASF menţionează initiaţiva constituirii Biroului antifraudă în cadrul instituţiei, ca urmare a dezbaterilor dintr-unul din Grupurile de lucru şi a multiplelor semnale privind practicile frauduloase şi discriminatorii.

Totodată, ASF include printre acţiunile şi măsurile derulate Proiectul de Lege privind distribuţia produselor de asigurări, pentru transpunerea Directivei Parlamentului European (IDD), care va conduce la o protecţie sporită pentru asiguraţi, la obligaţii mai mari pentru distribuitorii şi intermediarii de produse de asigurări, la armonizarea dispoziţiilor naţionale, uniformizarea cadrelor de reglementare şi consolidarea încrederii consumatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...