ASF: Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea legislației care vizează emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă

Simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp pentru atragerea de capital, executarea unei hotărâri judecătoreşti de anulare sau constatare a nulităţii, precum şi menţinerea obligaţiei de a întocmi şi publica raportul trimestrial, sunt principalele prevederi ale proiectului de modificare şi completare a Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, care a fost aprobat de Guvern, informează joi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 19 sept. 2024, 18:09
ASF: Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea legislației care vizează emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă

Obiectivele avute în vedere prin această modificare a cadrului de reglementare vizează oferirea de protecţie şi de încredere investitorilor şi facilitarea accesului la capital pentru companii, ceea ce înseamnă implicit şi un impuls pentru dezvoltarea economică a României.

„Adoptarea acestui proiect de lege constituie un jalon important în procesul de consolidare şi de modernizare a legislaţiei pieţei de capital, atât de necesar pentru ca aceasta să cântărească tot mai mult în economia naţională şi să devină atractivă pentru cât mai multe categorii de investitori, dar şi de emitenţi”, a declarat preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, într-un comunicat transmis către Agerpres.

Proiectul de lege aprobat de Guvern urmează să fie transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului.

Acest proiect a fost elaborat de ASF şi a parcurs un amplu proces de consultare publică, în urma căruia Autoritatea a evaluat toate observaţiile primite, fiind aduse astfel o serie de noutăţi şi de îmbunătăţiri actului legislativ prin preluarea observaţiilor şi propunerilor considerate adecvate pentru îndeplinirea obiectivului de dezvoltare şi consolidare a pieţei de capital, se precizează în comunicat.

„Această iniţiativă legislativă reprezintă un pas crucial pentru piaţa de capital din România şi de aceea intenţionăm să solicităm o dezbatere parlamentară în procedură de urgenţă pentru a asigura implementarea rapidă a acestor măsuri. În elaborarea proiectului de lege, la nivelul ASF, am ţinut cont de evoluţia legislaţiei relevante de la nivelul Uniunii Europene, de aspectele semnalate de piaţă, precum şi de cele identificate în activitatea de supraveghere în domeniul emitenţilor. Proiectul de lege urmăreşte transpunerea a două directive europene şi îndeplinirea unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital aferentă perioadei 2023-2026”, a afirmat Gabriela Horga, vicepreşedintele ASF, coordonator al Sectorului Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare din cadrul Autorităţii.

Printre cele mai importante modificări şi completări aduse legislaţiei privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă se numără cele privind simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital.

Astfel, în privinţa termenului de exercitare a dreptului de preferinţă se introduc prevederi potrivit cărora, prin derogare de la prevederile generale aplicabile în materie, în cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă este diminuat de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai puţin de 10 zile lucrătoare.

Totodată, privitor la transmiterea spre publicare şi publicarea cu celeritate a unor hotărâri de către Monitorul Oficial se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerţului (3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii), respectiv un termen maxim în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial al României.

Alte modificări se referă la executarea unei hotărâri judecătoreşti de anulare sau constatare a nulităţii: se introduc prevederi prin care se reglementează modul de executare a unei hotărâri judecătoreşti prin care se dispune definitiv anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.

O obligaţie menţinută este aceea de a întocmi şi publica raportul trimestrial, mărindu-se termenul de publicare a acestuia de la 45 de zile la 60 de zile. Menţinerea raportului trimestrial a generat, pentru unitate de abordare şi asigurarea comparabilităţii informaţiilor financiare, introducerea unor dispoziţii exprese care stabilesc că dispoziţiile referitoare la conţinutul/modalitatea de întocmire a raportului semestrial se aplică corespunzător şi în cazul raportului trimestrial, fiind introdusă o excepţie de la obligativitatea publicării raportului administratorilor, care poate fi publicat opţional.

De asemenea, în cazul în care emitentul este obligat să întocmească raportări consolidate, raportul financiar semestrial va conţine doar situaţiile financiare semestriale simplificate consolidate, întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate aplicabile raportărilor financiare interimare, precum şi celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial şi, opţional, şi situaţiile financiare semestriale simplificate individuale, precum şi celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial.

ASF derulează un amplu proces de modernizare a cadrului de reglementare menit să conducă la întărirea rolului pieţei de capital la nivelul economiei naţionale şi pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse în Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...