ASF își dorește o distribuție corectă a riscurilor pe piața RCA. Doar cinci jucători din nouă vând într-adevăr RCA
Chiar dacă, analizând indicatorii de bază și nivelul de capitalizare a companiilor de asigurări din România, se constată că nivelul acestora se află peste media celor de la societățile din Uniunea Europeană, reprezentantul ASF recunoaște că piața de asigurări este deosebit de concentrată. „De aceea ne uităm cu atenție la acest subiect, concentrarea pieței asigurărilor pe zona de RCA, ne vedem determinați să facem o analiză pertinentă, mai ales că din nouă jucători pe care îi avem acum pe piața de RCA doar cinci jucători sunt în mod real activi. Ceilalți sunt în piață dar cu o cotă de piață foarte mică. Ce e de făcut? Dacă vor să vândă RCA și să rămână în piața de RCA și să vândă într-adevăr”, a declarat Coca Constantinescu.
Acesta a arătat că, fără a impune asigurătorilor ce și cum să facă, Autoritatea le-ar putea transmite un mesaj pentru a putea corela strategiile de business. Constantinescu a subliniat că se referă strict la strategia de business a asigurătorilor din piața de RCA și la tarifele solicitate de aceștia, pentru că „vânzările se fac prin intermediul prețului. De aceea avem instrumente noi pe zona RCA, cum sunt tarifele de referință. Dacă vrem să facem business pe piața de RCA să facă business în România, dacă nu, să nu facem”, a declarat Constantinescu.
Oficialul Autorității a precizat că definirea clară a unei strategii pe piața de RCA este necesară deoarece, în cazul în care ASF face o analiză a riscului trebuie să vadă la câte companii se face referire, pentru că nu este corect să te raportezi la numărul total de companii care au luat licență ci la numărul societăților care vor să vândă într-adevăr RCA ca să nu te confrunți cu un rezultat dezechilibrat.
Conform ultimelor date disponibile, volumul primelor brute subscrise RCA pe primele nouă luni din 2017 arată că primele două societăți, City și Euroins dețin 58,69% din piața asigurărilor RCA. La nivel general, în primele noua luni ale anului 2017, 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 31 de societati care desfasurau activitati de asigurare/reasigurare la data de 30 septembrie 2017.
La un an de la intrarea în vigoare a legii RCA, în septembrie 2018, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va face o analiză restrospectivă a felului în care legea a fost implementată și a efectelor pe care aceasta le are pe piață. După cum a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF pe zona asigurări, atunci se vor trage concluziile și se va decide dacă vor rămâne sau nu aceleași condiții.