ASF lansează proiectul STEAM pentru reclasificarea pieţei de capital din România
‘Scopul proiectului S.T.E.A.M. (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) este de punere în aplicare a unor măsuri strategice pentru reclasificarea pieţei de capital din România ca ‘piaţă emergentă” (faţă de ‘piaţă de frontieră” în prezent), în cel mult doi ani de la debutul programului’, precizează un comunicat al ASF remis AGERPRES.
Tipologia pieţelor este realizată de către Morgan Stanely Capital Internaţional (MSCI), care clasifică pieţele de capital internaţionale în următoarele categorii: piaţă de frontieră, piaţă emergentă şi piaţă dezvoltată. Această tipologie este avută în vedere de investitori prin limitări de expunere în funcţie de tipul de piaţă de capital şi reprezintă un element important în luarea deciziei de investiţie.
‘Proiectul S.T.E.A.M. este obiectivul strategic prioritar identificat şi asumat de către ASF, pentru piaţa de capital. El corespunde necesităţilor de deschidere a pieţei, de eficientizare şi de facilitare a accesului investiţional în România şi va avea ca efect creşterea volumului plasamentelor şi a lichidităţii. Urmărim să fim proactivi în faţa pieţelor şi să facilităm trecerea pieţei de capital într-o nouă dimensiune strategică. S.T.E.A.M, aşa cum sugerează şi acronimul, arată că ASF s-a angajat cu energie, putere, fermitate şi entuziasm în obţinerea statutului de piaţă emergentă pentru piaţa de capital din România”, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
Setul de măsuri propus prin S.T.E.A.M. include creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei de capital româneşti, eficientizarea şi fluidizarea operaţiunilor de împrumut de instrumente financiare şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă, dezvoltarea pieţei locale primare şi secundare de obligaţiuni (municipale şi corporative), creşterea lichidităţii şi atragerea de noi investitori, creşterea vizibilităţii companiilor româneşti listate pe piaţa de capital, prin posibilitatea listării acestora şi pe alte pieţe, creşterea gradului de implementare a principiilor guvernanţei corporative la nivelul emitenţilor, intermediarilor, operatorilor de piaţă, depozitarilor, îmbunătăţirea sistemului contabil al entităţilor reglementate şi supravegheată – prin alinierea la standardele IFRS.