În urma solicitărilor depuse, prin intermediul aplicaţiei, a rezultat următoarea alocare a participanţilor pe fonduri de pensii: Allianz-Tiriac Pensii Private SAFPP- 6.414, Metropolitan Life SAFPP- 4.916, NN Pensii SAFPP- 4.114, Aegon SAFPP- 3.205, Generali SAFPP- 3.118, BCR SAFPP – 2.528 şi BRD SAFPP – 1.466.
Intervalul mediu de timp în care solicitanţii au primit răspunsul din partea administratorilor fondurilor de pensii private a fost de 4,26 zile, în condiţiile în care termenul maxim de răspuns este de 10 zile.
Aplicaţia oferă posibilitatea consumatorilor, ca prin mijloace moderne, să se poată informa cu privire la apartenenţa la un fond de pensii privat, prin intermediul unui sistem automatizat, uşor de folosit, rapid şi transparent.
Realizată în parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, aplicaţia are ca principale funcţii colectarea online a datelor de identificare ale petentului, identificarea automată a participanţilor în Registrul participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, transmiterea de notificări către administratorii fondurilor sau către Autoritate după depunerea unei cereri, în funcţie de rezultatul obţinut după interogarea bazei de date, înştiinţarea ASF asupra preluării sesizării de către administratorul fondului de pensii, gestionarea stadiului petiţiilor, supravegherea de către ASF a evoluţiei tuturor solicitărilor primite, astfel încât termenele de soluţionare să fie respectate.
Din momentul lansării platformei online, în urmă cu trei ani, au fost soluţionate aproape 144.000 de cereri.
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/ 2012 aprobată prin Legea 113/ 2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.