ASF: Pilonul II este solid şi are randamente pozitive
De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competenţe pentru a iniţia modificări ale legislaţiei primare care guvernează funcţionarea pieţei pensiilor private.
ASF urmăreşte cu foarte mare atenţie randamentele şi activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat şi dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora.
ASF, în calitate de supraveghetor al pieţei financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituţionali şi exprimă puncte de vedere privind evoluţia curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piaţa de capital, pensii private), de câte ori este necesar.
Premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul are în vedere mărirea sumelor care se varsă la Pilonul I de pensii, pentru că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decît al celui de la Pilonul I.
„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește alocarea unei sume la cele două componente, ambele sunt de stat, doar că una are un management privat. O jumătate de sumă se va duce la Pilonul I, iar cealaltă jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I – are ca și reper salariul mediu pe România – este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonl II. Din această cauză am solicitat Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză. În prima lună am luat la mână tot ce înseamnă aceste cifre, să vedem ce randament are acel Pilon II administrat privat și am constatat cu surprindere că statul este un mai bun administrator la acest lucru. Am văzut dezbaterea. Dezbaterea a pornit de la premisa greșită că vrem desființăm Pilonul II de pensii. Nu este adevărat. Că vrem să luăm bani din Pilonul II de pensii. Nu este adevărat.”, a afirmat vineri Tudose, după ședința CEX a PSD, de la Neptun.