ASF: Corpul Evaluatorilor Auto ar putea distorsiona piaţa asigurărilor

Economica.net
02 09. 2014
trafic_dn1_39430300_96813900_10010300_17150200

‘ASF a respins proiectul de lege pentru că nu ai nevoie de instituţii administrative, ci de instituţii de piaţă pentru evaluarea pagubelor, pentru că există suficientă expertiză în evaluarea pagubelor la instituţiile autorizate şi pentru că nu vrem să distorsionăm piaţa printr-o intervenţie administrativă’, a declarat Mişu Negriţoiu.

Adoptarea legii privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR) ar aduce prejudicii majore asiguraţilor şi pieţei locale de asigurări, apreciază Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

Conform acestui proiect, experţii şi evaluatorii tehnici auto CEETAR ar putea evalua toate vehiculele avariate, în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru repararea lor şi acordării despăgubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativă (CASCO).

Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere publică în data de 10 aprilie 2014, iar în 9 mai a primit avizul Consiliului Legislativ.

Efectul principal va fi acela de majorare a primelor de asigurare ca rezultat al creşterii costurilor aferente regularizării daunelor. Clienţii companiilor de asigurări vor trebui să înţeleagă faptul că primele de asigurare auto vor creşte semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice şi a altor costuri legate de activitatea de evaluare. Totodată, introducerea unui asemenea sistem ar conduce cu certitudine la complicarea procesului de soluţionare a daunelor pe segmentul auto, susţin UNSAR şi UNSICAR.

Potrivit proiectului de lege, soluţia stabilită de evaluatorul CEETAR poate fi acceptată de către părţi prin semnare sau poate fi contestată doar în instanţă, ceea ce îi conferă evaluatorului drepturi depline şi intangibile, determinând pentru părţile care înţeleg să o conteste costuri substanţiale pentru soluţionarea litigiului în instanţă, afirmă asigurătorii.

Potrivit UNSAR şi UNSICAR, dovadă a faptului că sistemul de acordare a despăgubirilor pe segmentul auto funcţionează în forma actuală o reprezintă daunele de 435,75 milioane euro plătite de asigurători în 2013 pe segmentul RCA şi cele de 398,75 milioane euro plătite pe segmentul CASCO. Cumulate, acestea reprezintă aproximativ 90% dintre daunele plătite pe asigurări generale în 2013.