ASF propune un fond de compensare a transportatorilor afectaţi de liberalizarea RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune realizarea unui fond de compensare a transportatorilor afectaţi de liberalizarea preţurilor RCA, care să fie alimentat, în mare parte, de asigurători, a declarat, miercuri, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 08:14
ASF propune un fond de compensare a transportatorilor afectaţi de liberalizarea RCA

‘Putem să facem un fond temporar de compensare a transportatorilor, mai ales întreprinderi mici şi mijlocii pentru categoriile de vehicule cele mai afectate de liberalizare luând în considerare atât situaţia financiară cât şi activitatea lunară a transportatorilor. Acest fond poate fi alimentat de asigurători în cea mai mare parte, probabil şi unii asiguraţi, dar poate fi capitalizat eventual din economiile pe care ASF le-a realizat în bugetul propriu în ultimii 2 ani. Susţinem stimularea intrării în piaţă de noi asigurători, inclusiv societăţi de asigurare cu capital de stat, şi dacă este nevoie putem să şi contribuim prin Ministerul de Finanţe la capitalizarea unei astfel de societăţi. Putem să extindem obiectul de activitate al fondului către victimele străzii, care să acopere daunele exagerate care vin din vătămările corporale’, a spus Negriţoiu.

Potrivit acestuia, 50% din cheltuielile de daună merg la extern pe carte verde.

‘Sunt evenimente pe care noi nu putem să le controlăm sau să le reglementăm. Sunt ţări în care despăgubirile pentru victimele corporale sunt pe legislaţie naţională şi sunt nelimitate’, a precizat şeful ASF.

El este de părere că ar trebui îmbunătăţit şi comportamentul asiguraţilor.

‘Eu cred că trebuie să lucrăm pe îmbunătăţirea comportamentului asiguraţilor, inclusiv a conducătorilor şi proprietarilor de vehicule, prin educare şi aplicarea de tehnologii moderne, inclusiv de instalarea pe black box’, a mai afirmat Negriţoiu.

Potrivit ASF, impactul „reaşezărilor” de pe piaţa RCA a produs mutaţii semnificative şi în cazul categoriilor de prime pentru vehiculele de transport, mai ales cele cu trafic internaţional, unde se plătesc şi cele mai mari despăgubiri (cca 50% din daunele totale). Astfel, în luna iulie, dintr-un număr total de 12.035 de poliţe pentru transportatori, numai cca 1.500 sunt sub 5.000 lei, dar 406 poliţe sunt peste 20.000 lei (ajungând chiar la 49.660). Peste 50% din prime sunt intre 5.000 – 12.000 lei, scrie Mediafax.

Printre măsurile propuse de ASF în sprijinul transportatorilor se numără adoptarea legii RCA, care să ofere posibilităţi de intervenţie administrativă, reorganizarea BAAR care să aducă un cadru instiţutional pentru construirea unei baze de date complete, pentru prelucrarea datelor şi facilitarea accesului la baza de calcul şi revizuirea sistemului Bonus/ Malus, astfel încât să reflecte mai bine comportamentul responsabil al asiguraţilor.

De asemenea, Autoritatea susţine îmbunătăţirea comportamentului asiguraţilor în trafic, prin educarea şi aplicarea de tehnologii moderne (Black Box, exploatare date Tahograf) cu impact în revizuirea preţului poliţelor de asigurare şi stimularea intrării în piaţă a noi asigurători, inclusiv a societăţilor de asigurări cu capital de stat.

Alte măsuri vizate sunt constituirea unui Fond temporar de compensare a transportatorilor din segmentul IMM şi a unor structuri de asigurări mutualiste la nivelul societăţilor de transport, cu fonduri private sau mixte. „O să propun ASF-ului să alocăm o parte din excedent pentru capitalizarea acestui fond. (…) Autoritatea nu a avut cum să intervină nici în formarea preţurilor şi a tarifelor, nici în contractele comerciale dintre asiguraţi şi asigurători”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedinte ASF, la conferinţa de presă de miercuri.

„Am analizat primele de asigurare pe şase paliere de cost, de la 5.000 de lei la 20.000 de lei. (…) Din punctul de vedere al legii Concurenţei, dispersia e mai degrabă pozitivă decât negativă şi orice intervenţie în piaţă, să aduci primele la acelaşi nivel sau tarifele, este una anticoncurenţială. Acum, problema este că dacă înainte 67% din vehicule asigurate până în 5.000 de lei, astăzi sunt numai 12%. Pe altă parte, peste 20.000, înainte erau 0,1%, acum sunt, practic, 3%”, a adăugat Negriţoiu.

ASF are în vedere şi extinderea ariei de cuprindere a Fondului pentru Victimele Străzii (FPVS) ca fond de garantare pentru daune excepţional.

UNSAR: Asigurătorii subvenţionează RCA. ASSAI: asigurătorii plătesc 50 lei la 100 lei încasaţi

Asigurătorii vin cu un capital din 2006 pentru a subvenţiona asigurările de tip RCA, iar în ceea ce priveşte Ordonanţa Guvernului, companiile din sector vor face o analiză a impactului, a declarat miercuri Florentina Almăjan, director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe şi transporturi din Camera Deputaţilor.

‘Nu am făcut o analiză în momentul actual, ea va apărea în HG (OUG – n.r.) şi urmează cursul legislativ. Asigurătorii vor face această analiză şi îşi vor lua deciziile proprii de business. O categorie de agenţi economici nu trebuie subvenţionată de către toţi ceilalţi participanţi al acest proces de asigurare. Deci cei care plătesc poliţele de asigurare nu trebuie să subvenţioneze o categorie de agenţi economici. Noi asigurătorii plătim impozite statului şi acţionarii vor să aibă un profit din aceasta. Piaţa asigurărilor este în pierdere din 2006 până acum. Marea majoritate a pierderilor sunt venite din clasa de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto. Asigurătorii vin cu un capital din 2006 ca să subvenţioneze această clasă de asigurări’, a spus Almăjan.

La rândul său, Cristian Munteanu, reprezentantul Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente, a precizat că asigurătorii plătesc 50 de lei la 100 de lei încasaţi.

‘De ieri a fost desecretizat raportul Milliman. Conform raportului Milliman, asigurătorii la 100 de lei încasaţi plătesc până în 50 de lei daune. Tinerii până în 25 de ani au rata daunei de 31,87 de lei. Adică la 100 de lei încasaţi de asigurători plătesc daune de 31,87 lei. Trebuie sesizat Parchetul’, a precizat oficialul ASSAI.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care se află, miercuri, pe masa Guvernului prevede introducerea unui tarif de referinţă pentru poliţele RCA care să fie îngheţat pe o perioadă de şase luni.

În cursul dimineţii de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanţii Guvernului şi cu cei ai Concurenţei Concurenţei pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de preţul de referinţă la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunţe dacă renunţă sau nu la protestul anunţat pentru joi la nivelul întregii ţări.

Pe de altă parte, Senatul a adoptat, marţi, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Preşedintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcaş, a declarat că nu există până acum un cadru legislativ care să reglementeze contractul RCA iar principalele modificări vizează introducerea tarifului de referinţă şi înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să asigure piaţa concurenţială. Sarcina stabilirii tarifului de referinţă pentru RCA revine ASF, iar toţi asigurătorii sunt nevoiţi să îl respecte.

Tariful de referinţă urmează să se calculeze pe baza daunei medii determinate trimestrial şi comunicate public de către ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către companiile de asigurări RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

Comisiile reunite pentru buget-finanţe şi transporturi din Camera Deputaţilor audiază miercuri conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe tema poliţelor RCA.

Potrivit documentului postat la sfârşitul săptămânii trecute pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor, asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

În cursul dimineţii de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanţii Guvernului şi cu cei ai Concurenţei Concurenţei pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de preţul de referinţă la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunţe dacă renunţă sau nu la protestul anunţat pentru joi la nivelul întregii ţări.

Aceştia solicită, însă, demisia conducerii ASF.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...