ASF recomandă un dialog periodic între bancheri şi asigurători
Potrivit ASF, un dialog constant între bancheri şi asigurători ar conduce şi la împărţirea echitabilă a costurilor pentru creşterea calităţii serviciilor oferite clienţilor, în condiţii de transparenţă, scrie Agerpres.
‘Dezbaterea unui set de propuneri pentru modificarea Normei 7/2013 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor, interpretarea unei prevederi din noua lege a Fondului de Garantare a Asiguraţilor, precum şi explorarea posibilităţilor de creştere a implicării băncilor în distribuţia produselor de asigurare, au figurat pe agenda primei sesiuni de consultări organizate ieri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu asociaţiile profesionale din domeniul bancar şi al asigurărilor – Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR)’, se menţionează în comunicat.
În cadrul întâlnirii organizate joi au fost trecute în revistă şi alte prevederi/aspecte care ar trebui, în opinia celor prezenţi, să se regăsească în procesul de reglementare iniţiat de ASF pe aceste direcţii. Potrivit ASF, discuţiile au subliniat şi necesitatea găsirii unor soluţii care să se sprijine pe cele mai bune practici din domeniu şi care să răspundă în mod autentic necesităţilor consumatorului de servicii financiare.
În perioada imediat următoare vor avea loc întâlniri la nivel de experţi pentru clarificări şi pentru identificarea celor mai potrivite abordări. S-a convenit, de asemenea, asupra necesităţii instituirii unui dialog periodic între reprezentanţii industriei bancare, ai industriei de asigurări şi ai ASF.
‘ASF are întreaga disponibilitate de a-şi folosi competenţele de susţinere a business-ului din sectorul financiar prin îmbunătăţirea legislaţiei secundare, cu accent pe clarificarea posibilelor interpretări, dar şi de a promova, la nevoie, iniţiative de modificare a legislaţiei de bază în beneficiul dezvoltării pieţelor şi al consumatorilor de produse şi servicii financiare’, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
ASF este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România. Înfiinţată în 2013 prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.