ASF, schimbare majoră la RCA: Firma păgubitului plătește dauna. Asigurătorii, optimism moderat oficial și destul scepticism ” pe surse”

20 01. 2021
accident_valea_oltului_ora_de_sibiu_44357300

Schimbarea anunțată de ASF a mai fost discutată și în vechile structuri ale Autorității, așa cum vom detalia într-un material care va fi publicat în această noapte. Totuși, actuala conducere este prima care își și asumă modificarea și pare să aibă suficientă putere de convingere în zona politică. Practic, după ce va apărea OUG despre care vorbește președintele Nicu Marcu, plata daunei o va face firma șoferului lovit, urmând ca aceasta să își recupereze ulterior banii plătiți de la firma șoferului vinovat, conform principiului de funcționare a RCA. Decontarea directă este valabilă și acum, însă doar opțional și doar contra unei sume  adăugate la tariful standard al RCA.

Prin această măsură, ASF se așteaptă ca piața să se detensioneze prin diversificare, adică, mai clar spus, mai mulți oameni să cumpere RCA de la alte firme decât City Insurance și Euroins, care adună acum circa 75% din toate primele brute subscrise pe piață și emit, practic, în jur de 80% din toate polițele valide. Diversificarea ar urma să se producă în contextul în care cele două firme au deja o imagine de prost plătitor( au fost și amendate în repetate rânduri de ASF) deci șoferii ar fi stimulați  astfel să opteze pentru alte societăți, având în vedere că de acolo vor lua banii în caz de daună.

Problema majoră va apărea, așa cum s-a mai discutat și cu alte ocazii, la decontarea dintre firma vinovatului și cea a păgubitului. Firmele de asigurare cu mai puțin RCA și cu o reputație mai bună se așteaptă să existe un mecanism clar de garantare în acest sens, iar acest mecanism, o așa numită casă de clearing sau casă de decontare de unde să se realizeze automat plățile, nu e clar dacă va exista. Este principala sursă de sceptcism în piață, conform informațiilor ECONOMICA.NET.

Aceasta, mai ales că în zona de regrese (sume plătite pe CASCO de asigurătorul șoferului păgubit și recuperate ulterior de la asigurătorul RCA al vinovatului) există o istorie zbuciumată. Falimentele Astra și Carpatica au lăsat mai mulți asigurători cu creanțe de zeci de milioane de lei, pe care au fost foarte aproape să le piardă în majoritate, în condițiile în care Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) plătea doar în limita a 100.000 de euro.

Doar după ani de judecată, cei de la firmele respective au câștigat dreptul de a își recupera integral creanța, după cum a scris ECONOMICA.NET.

Mădălin Roșu, BAAR: Ar fi de așteptat o reducere a numărului de reclamații

Totuși, pe cale oficială, asigurătorii sunt optimiști, în orice caz mult mai optimiști decât cu precedentele ocazii când s-a pus problema introducerii obligativității pentru decontarea directă. Mădălin Roșu, președintele BAAR, organizația care reprezintă România în sistemul Carte Verde și care adună toți asigurătorii RCA, identifică chiar câteva avantaje clare.

„O astfel de reglementare ar putea fi in masură sa trateze anumite deficiente cu care se confrunta piata in acest moment. Din punct de vedere tehnic, mai multe putem spune, însă, după ce vedem proiectul final al Ordonanței…Ar fi de așteptat o reducere a numărului de reclamații și o servisare a clienților așa cum se întâmplă în zona asigurărilor Casco, unde numărul de reclamații este aproape inexistent raportat la numărul total de daune”, afirmă Roșu, într-o declarație emisă ECONOMICA.NET.


Și UNSAR, asociația profesională care adună 80% din piața asigurărilor salută de principiu ideea, dar spune că așteaptă legea pentru a se putea pronunța în particular.

 

Iată întreaga poziție emisă de președintele UNSAR, Adrian Marin, pentru ECONOMICA.NET:

„Apreciem eforturile depuse în ritm accelerat de ASF în ceea ce privește îmbunătățirea funcționării pieței asigurărilor din România. Mai ales în contextul actual și în ultimul an pandemic, au fost implementate mai multe initiative, inclusiv unele lansate direct de către asigurători, care au oferit o dinamică bună a acestui sector.

Susținem ca principiu acele măsuri care pot conduce la creșterea gradului de satisfacție a clienților și consumatorilor și la o mai bună protecție a celor păgubiți. Spre exemplu, efectuăm în mod constant cercetări sociologice pentru a analiza percepția românilor privind asigurările, tocmai pentru a vedea cum putem să ne îmbunătățim serviciile.

Precum întotdeauna, suntem pregătiți să contribuim cu experiența membrilor noștri la dezvoltarea și implementarea unui sistem funcțional de decontare directă în România. În prezent, suntem în așteptarea unei propuneri de text în acest sens, conform declarațiilor recente ale oficialilor ASF.

Este foarte important ca un astfel de sistem de decontare directă să includă și acele pârghii juridice și operaționale prin care să fie asigurată o bună funcționare, în beneficiul tuturor părților implicate.

În acest cadru, ne exprimăm și pe această cale deschiderea pentru dialog constructiv la nivel tehnic, având în vedere complexitatea subiectului și diversitatea variantelor de decontare directă posibile din punct de vedere tehnic.”

 

Mai jos, întreg comunicatul BAAR


Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România apreciaza ca binevenite declaratiile președintelui Autorității pentru Supraveghere Financiară Nicu Marcu referitoare la emiterea unei Ordonanțe de Urgență de către Guvern, care să permită șoferilor să își deconteze daunele la firmele de asigurări unde au încheiat polița RCA.

 

“O astfel de reglementare ar putea fi in masură sa trateze anumite deficiente cu care se confrunta piata in acest moment. Din punct de vedere tehnic, mai multe putem spune, însă, după ce vedem proiectul final al Ordonanței.”  declara Madalin Rosu, Presedintele BAAR

 

Oficialul Biroului puncteaza faptul că acest proiect poate aduce, pe de o parte, o reglare fină în piață, iar, pe de altă parte, o redeschidere a relației asigurător-asigurat, fracturată momentan chiar de Legea132/2017.

“Ar fi de așteptat o reducere a numărului de reclamații și o servisare a clienților așa cum se întâmplă în zona asigurărilor Casco, unde numărul de reclamații este aproape inexistent raportat la numărul total de daune”, consideră președintele BAAR Mădălin Roșu.

 

Mai mult, dialogul constructiv dintre piață și conducerea autorității de supraveghere avem convingera ca poate fi replicat și în ceea ce privește alte provocări cu care industria se confruntă în activitate, mai ales că actuala reglementare RCA are, în continuare, aspecte care, odată remediate, pot ușura viața consumatorilor și contribui la dezvoltare și evoluție și în acest domeniu.

 

„Mă refer aici atât la problemele vechi, pe care noi le-am tot semnalat, cum sunt cele ce decurg din modul de evaluare a daunelor si din felul în care unele unități reparatoare aleg să-si trateze clienții și partenerii de afaceri, dar si despre proiecte constructive, orientate cătreclient si către viitor, pe care le-am proiectat alături de colegii de la BAAR”, a spus Madalin Rosu.