ASF va controla societăţile de asigurări în ceea ce priveşte RCA pentru tineri
‘Nu aş vorbi de un risc sistemic în piaţa de asigurări. Avem societăţi cu probleme, cele mai mari probleme fiind cele de cash flow care se rezolvau prin RCA, nicidecum prin asigurările de casă sau CASCO sau de viaţă. Vorbim de o preocupare a noastră, acum, a controla la fiecare societate de asigurare modul în care noua normă poate atenua impactul asupra RCA în piaţă’, a mai afirmat Ursache.
El a precizat că modificarea normei creează premisele ca societăţile de asigurări să reducă RCA pentru tineri, scrie Agerpres.
‘Dacă nu o fac, corpul de control este pregătit şi verificăm fiecare entitate de asigurări în parte’, a spus oficialul ASF.
ASF a hotărât, potrivit unui comunicat de presă din 14 ianuarie, ca tarifele de primă RCA să nu mai fie modificate decât după minimum 6 luni, cu excepţia indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.
‘Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât astăzi modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creşterii tarifelor’, se arată în comunicatul din 14 ianuarie.
Totodată, arată ASF, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (faţă de 12 luni anterior), cu excepţia indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 25, alineatul 5).
Potrivit ASF, conform angajamentelor asumate faţă de Parlamentul României, ASF va prezenta, până la sfârşitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzătoare pe care o efectuează pe segmentul poliţelor RCA, precum şi soluţiile pe care le consideră adecvate