Investitorii sunt cu ochii pe companiile farmaceutice (Pfizer, AstraZeneca, Moderna etc.), care se duelează în transmiterea de știri cu privire la eficiența vaccinurilor, care să anihileze virusul SARS-CoV-2.
Acest fapt ar putea reduce momentan cererea de metale prețioase din partea celor aflați în căutarea de plasamente sigure în vremea pandemiei. Se pare că cvasi-optimismul investitorilor, datorat apariției posibilului vaccin care să readucă la viață și economiile lumii, s-a transmis și către Bursa de Valori București.
Volatilitățile indicilor BVB s-au redus în ultima săptămână, iar regimul rămâne deocamdată unul mediu spre scăzut.
Indicii europeni analizați au înregistrat evoluții pozitive pe termen foarte scurt (o săptămână – 13 noiembrie vs. 20 noiembrie), cu excepția indicelui ISEQ (IE: -0,71%). Creșterile înregistrate au fost între 6,68% (indicele ASE) și 0,46% (indicele DAX).
De asemenea, indicii internaționali au prezentat evoluții pozitive, cu excepția indicelui DJIA (US: -0,73%). Creșterile înregistrate au fost între 2,04% (indicele SSEA) și 0,56% (indicele N225).
Și bursele suferă de anxietate
Chiar dacă evoluțiile săptămânale au mai încurajat bursele, descompunerea istorică a șocurilor primite de indicele pieței de acțiuni din România (indice calculat de Refinitiv similar indicelui BET-C) indică faptul că în prezent bursa locală rămâne expusă șocurilor interne.
Magnitudinea acestora a început să crească, deoarece piețele sunt, per ansamblu, pe scădere pe fondul reimpunerii măsurilor de distanțare socială și a contracției economice.
Senzitivitatea indicelui de contagiune, în funcție de structura modelului VAR, arată că, deși incertitudinea s-a mai diminuat, există dinamici diferite pe piețe, fapt care indică o creștere a nervozității și ieșirea treptată dintr-o zonă de echilibru a piețelor europene de capital.
Raportul săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluției principalilor indicatori macroeconomici și a indicilor bursieri, la nivel local și global.