ASF: Valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private obligatorii a crescut cu 31% în ultimul an
Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piaţa de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.
În primele discuţii cu reprezentanţii industriei de profil, Ministerul Finanţelor a propus şi varianta mai dramatică de reducere a contribuţiei, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%, .
Rata de rentabilitate pentru fondurile de pensii private a ajuns în iunie la 4,91%, potrivit ASF.
„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%”, se arată în comunicat.
ASF a subliniat că actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de pensii nu este pus în discuţie şi nu are dreptul de iniţiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat.
O altă măsură pe care Ministerul Finanţelor vrea s-o pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie 2018, se referă la comisionul aplicat în fiecare lună contribuţiilor fiecărui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%, potrivit surselor citate de Profit.ro.
„Statul vrea să elimine acest comision de 2,5%. Practic, prin această măsură, veniturile administratorilor vor fi afectate în proporţie de aproape 50% şi va întârzia semnificativ recuperea integrală a sumelor investite de acţionarii administratorilor la momentul lansării Pilonului II, care era preconizată în anul 2020 sau 2021. Cu toate că administratorii sunt pe profit de câţiva ani, câştigul acumulat până în prezent nu acoperă sumele investite de la debutul sistemului, în urmă cu aproape 10 ani”, au spus sursele Profit.ro.