ASF: Valoarea tranzacțiilor de pe Bursa de Valori București și SMT a fost de 2,72 de miliarde de lei în primele trei luni din an

Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa reglementată a Bursei de valori Bucureşti şi pe SMT (Sistemul Multilateral de Tranzacţionare) a atins nivelul de 2,72 de miliarde de lei în primul trimestru al anului 2023, în scădere cu 57% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, conform Raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară privind evoluţia pieţei de capital, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 17 iul. 2023, 18:09
ASF: Valoarea tranzacțiilor de pe Bursa de Valori București și SMT a fost de 2,72 de miliarde de lei în primele trei luni din an

La finalul lunii martie 2023, comparativ cu finalul anului 2022, indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii pozitive. Indicele de referinţă BET a avut o creştere de 3,84%, indicele BETAeRO a consemnat un avans de 7,88%, având cea mai importantă creştere dintre indicii locali, urmat de indicele BET-NG, cu o creştere de aproximativ 7,85%.

„Volatilitatea crescută de pe piaţa de capital a generat momente de creştere simultană pentru companiile din indicele BET. Pentru perioada curentă de analiză cele mai relevante efecte au fost observate la nivelul lunilor ianuarie şi martie”, se menţionează în raport.

Numărul de tranzacţii derulate la BVB s-a diminuat cu 36% în primele trei luni din anul 2023, comparativ cu perioada similară a anului anterior. Aproximativ 95% din valoarea totală a tranzacţiilor a avut loc pe piaţa reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT.

Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat la 31 martie 2023 a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, înregistrând un nivel de aproximativ 43 de milioane de lei.

„Acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 89% din totalul valorii tranzacţionate la BVB până la 31 martie 2023”, subliniază raportul.

Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 204,02 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 3% comparativ cu finalul anului 2022, în pofida contextului geopolitic şi macroeconomic nefavorabil.

La finalul trimestrului I 2023, pe piaţa reglementată administrată de BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 28 de intermediari, dintre care 18 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), trei instituţii de credit locale şi șapte entităţi autorizate în alte state membre UE.

În cadrul SMT, la finalul primelor trei luni ale anului 2023 erau activi un număr total de 22 de intermediari, din care 17 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), trei instituţii de credit locale şi două entităţi autorizate în alte state membre UE.

Cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 3,8 miliarde de lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 85% din valoarea totală intermediată.

Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre UE care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 10,5%.

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România la data de 31 martie 2023 a fost de aproximativ 42,21 de miliarde de lei, în scădere cu 0,6% comparativ cu finalul anului anterior şi cu circa 12% faţă de 31 martie 2022.

La finalul lunii martie 2023, în România îşi desfăşurau activitatea 17 administratori, dintre care șase autorizaţi exclusiv ca societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), două autorizaţi exclusiv ca administratori de fonduri alternative de investiţii (AFIA), iar nouă având dublă autorizaţie.

De asemenea, la 31 martie 2023, erau autorizate 90 organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), 36 fonduri de investiţii alternative (FIA) care includ cele 6 societăţi de investiţii (SI) şi Fondul Proprietatea. Serviciile de depozitare pentru cele 126 de OPC-uri erau asigurate de 4 depozitari.

Totodată, la finalul lunii martie 2023, un număr de 287 de conturi individuale de investiţii erau administrate de trei SAI-uri, valoarea totală a activelor fiind de aproximativ 632 de milioane de lei, în creştere cu 3,44% faţă de valoarea de la sfârşitul anului 2022 şi în scădere cu aproximativ 4% faţă de finalul lunii martie 2022.

Categoria dominantă din totalul administratorilor continuă să fie grupurile bancare, controlând cea mai mare parte din totalul cumulat al activelor administrate de SAI.

La 31 martie 2023, activele nete aferente celor şase societăţi de investiţii au cumulat aproximativ 10,89 miliarde lei, în creştere cu circa 2% faţă de finalul anului 2022 (10,69 de miliarde de lei). Cele mai mari active nete aparţin SIF Banat-Crişana (SIF1), urmat de SIF Oltenia (SIF5) şi de EVERGENT Investments.

Valoarea totală a activelor nete aferente Fondului Proprietatea era de aproximativ 14 miliarde lei la finalul lunii martie 2023, în scădere cu 3,9% faţă de luna decembrie 2022. Activele FP erau concentrate preponderent în România.

Te-ar mai putea interesa și
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian afiliat Jihadului Islamic a anunţat joi moartea a cinci dintre jurnaliştii săi, ucişi într-un atac israelian în Fâşia Gaza, armata israeliană susţinând......
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență pe fondul speculațiilor
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență ...
Surse guvernamentale azere au confirmat joi în exclusivitate pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat ...
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din ...
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...