‘Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în primele şase luni ale acestui an a crescut cu 6,5%, până la 4,36 miliarde de lei, reprezentând aproape 90% din totalul tranzacţiilor realizate pe bursă în prima jumătate a anului. Totodată, investitorii au arătat un interes în creştere pentru tranzacţiile cu produse structurate, volumul acestora înregistrând o creştere de peste 11% faţă de semestrul I 2015, până la 232,7 milioane de lei. Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor a avansat până la aproape 5%, faţă de 3,1% în 2015. Totuşi, per ansamblu, valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe bursă în primele şase luni a scăzut cu 28% comparativ cu semestrul I 2015, limitându-se la 4,88 miliarde de lei pe fondul căderii cu circa 92% a tranzacţiilor cu obligaţiuni, dar şi al înjumătăţirii tranzacţiilor cu titluri de stat şi unităţi de fond’, se arată în raport.
Potrivit acestuia, volumele de tranzacţionare au înregistrat variaţii ample, de la un minim de 529 milioane de lei în februarie, la un vârf de 1,13 miliarde de lei atins în aprilie.
‘În acest context, indicii generali ai bursei au avut evoluţii negative în semestrul I, pe fondul scăderii accentuate a preţului petrolului şi a turbulenţelor de pe pieţele de capital internaţionale. Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată de indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de la Viena, care a coborât cu 12,13% faţă de finalul anului 2015. Indicele BET a înregistrat o scădere de 7,58%’, menţionează sursa citată.
La nivelul perioadei 4 ianuarie – 30 iunie 2016, cea mai lichidă companie listată la BVB a fost Banca Transilvania (TLV), care a depăşit pragul de un miliard de lei prin 43.780 de tranzacţii, urmată de Romgaz (SNG), cu tranzacţii de 988 milioane de lei, ambii emitenţi având o pondere de peste 23% după valoarea tranzacţionată în semestrul I pe piaţa principală (doar acţiuni). Fondul Proprietatea (FP) s-a situat pe locul al treilea, cu o pondere de peste 17 %, urmat de Electrica (EL) şi BRD Group Société Générale (BRD).
ASF precizează că pe segmentul ATS al BVB, existau, la sfârşitul semestrului I, 305 instrumente disponibile, în condiţiile în care pe 15 februarie 2016 a avut loc segmentarea pieţei AeRO, prin introducerea a două categorii, Premium şi Standard. Pe 8 februarie a avut loc cea de-a treia emisiune de obligaţiuni corporative listate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare al BVB, emitentul fiind firma Capital Fleet Services.
‘Pe piaţa SIBEX, semestrul I a consemnat o înjumătăţire a valorii tranzacţiilor cu contracte futures, până la 64,3 milioane de lei, în condiţiile în care numărul contractelor încheiate a scăzut cu aproape 35%, până la 5.816. Cele mai tranzacţionate contracte au fost pe indicele DJIA, cu o pondere de 79,47% din valoarea totală tranzacţionată în semestrul I, în timp ce contractele futures pe cursurile valutare s-au clasat pe locul al doilea. În ceea ce priveşte activitatea de intermediere de pe pieţele reglementate din România, primii trei participanţi pe piaţa spot (Wood&Company Financial Services, Swiss Capital şi Raiffeisen Bank) au cumulat aproape jumătate din valoarea totală intermediată în primele şase luni, respectiv 4,6 miliarde de lei. La sfârşitul primului semestru activau 39 de intermediari, dintre care 32 de entităţi locale autorizate de ASF şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE. Cei mai mulţi au desfăşurat activităţi de intermediere pe piaţa reglementată la vedere administrată de BVB (37 de entităţi), în timp ce numărul participanţilor înscrişi în registrul SIBEX era de 7’, se mai arată în raport.