ASF vrea să elimine 99 de acte normative emise de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare

Economica.net
26 02. 2016
calc_budget_37569700_95907900

‘Nu există niciun domeniu în România care să fi suferit transformări legislative atât de profunde în trei ani de zile, ca piaţa de capital. 24 de regulamente au fost schimbate, avem patru acte cu putere de lege, în legislaţia primară, care au schimbat din temelii organizarea pieţei de capital. Aşa cum am promis, merg mai departe cu eliminarea barierelor. Nu a convenit tuturor când am eliminat multe din bariere, dar acum sunt în faza în care voi prezenta Consiliului (Consiliul ASF – n. red.) eliminarea altui capitol de bariere – dispuneri de măsuri introduse de-a lungul timpului de fostul CNVM. Propun abrogarea a 99 de dispuneri de măsuri în piaţa de capital, unele în totalitate, altele parţial. Noţiunea de dispunere de măsuri va dispărea din proiectul legislativ al ASF-lui. Dacă mai sunt componente ale dispunerilor de măsuri (care vor fi păstrate – n.a.), ele trebuie integrate în regulamente. Trebuie să ne aliniem total politicii europene. La nivel european nu există decât directivă şi regulament, aşa şi în România trebuie să existe doar legislaţia primară şi legislaţia secundară a ASF. Orice altă ‘invenţie’, care de regulă era o barieră, trebuie să dispară’, a afirmat Mircea Ursache.

Oficialul ASF a menţionat că în 2019 Europa va avea o piaţă de capital unică, ceea ce înseamnă că va avea şi o legislaţie unică şi, cel mai important, va avea o supraveghere unică.

‘Faptul că în orice moment vom cunoaşte orice tranzacţie pe piaţa financiară în oricare din celelalte 27 de state europene, pe care le fac entităţile supravegheate de ASF în România, va oferi nu numai transparenţă, dar şi sansa ca orice alte cazuri ca Harinvest (cazul de fraudă la o firmă de brokeraj din Vâlcea – n.a.) să nu se repete pe teritoriul european’, a subliniat Mircea Ursache.

‘Poate doar agricultura mai are perspectiva unor politici unitare la nivel european cum va avea piaţa de capital până în 2019. În concluzie, legea 297 a pieţei de capital (Legea 297/2004, actualizată în 2014 – n.a.) este pe moarte, moare cu zile, va ieşi din peisajul legislativ românesc, pentru simplul motiv că legislaţia pe care o elaborăm acum o va face caducă’, a mai spus vicepreşedintele ASF.