ASF vrea să ridice la 33% pragul de deţinere la Bursă şi la SIF-uri

Economica.net
27 11. 2013
bvb555_88861600_37570300

„Nu este niciun stat european care să aibă praguri la Burse. Eu propun modificarea pragului de deţinere la operatorul de piaţă, la fel va trebui discutat şi pragul la SIF-uri (…) Mie mi se pare o îngrădire a dreptului de proprietate, aşa ceva pentru un stat europenea nu poate continua”, a declarat Ursache, prezent la Romanian Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

El a amintit că există aproape nouă milioane de persoane care deţin pachete foarte mici de acţiuni la SIF-uri, din perioada privatizării în masă, când au fost înfiinţate aceste societăţi.

„Eu (ASF – n.r.) pot să fac propuneri, decizia o ia Parlamentul. 33% este o propunere, care merge la comisiile de buget-finanţe, comisiile economice şi pe urmă în plenul Camerei Deputaţilor, care este decizională”, a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil pentru piaţa de capital.

Potrivit legislaţiei în vigoare, niciun acţionar nu poate avea direct sau indirect mai mult de 5% din drepturile de vot ale unei Burse din România. Astfel, investitorii pot deţine mai mult de 5% din acţiunile Bursei, însă au votul limitat la 5% din capitalul social.

Pragul de deţinere la cele cinci SIF-uri a fost modificat în ianuarie 2012, de la 1% la 5% din acţiuni, deşi iniţial proiectul viza eliminarea pragului de deţinere.

Iniţiativa a fost însă modificată în cadrul comisiilor de specialitate din Senat. Motivul a fost că un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostilă a SIF-urilor şi chiar desfiinţarea lor.