Ashton Carter, adjunctul secretarului american al Apărării a demisionat

Economica.net
11 10. 2013
ashton_carter_senate_armed_services_holds_uhnrqsf9ntnl_99864300

Şeful Pentagonului anunţă într-un comunicat că a acceptat demisia lui Ashton Carter în cursul unei întâlniri cu acesta.

„Ash a fost un adjunct al secretarului Apărării extraordinar de loial şi eficient”, a adăugat Hagel.

Carter urma să rămână în funcţie încă două luni, pentru a ajuta Pentagonul pe timpul blocării administraţiei centrale, în lipsa unui acord asupra unui buget în Congres.

El ocupa acest post din octombrie 2011, colaborând şi cu predecesorul lui Hagel, Leon Panetta, în mandatul căruia dispunea de mai multă autonomie, potrivit unor publicaţii. Carter a figurat pe lista cu potenţiali secretari ai Apărării după Panetta.

Însă Hagel exercită un control mai mare asupra dosarelor şi a definit în mod mai limitat rolul lui Carter, care era limitat la bugetul Apărării, potrivit unor foşti oficiali şi revistei Foreign Policy.

Oficiali în domeniul Apărării au respins, însă, această viziune şi au negat că ar fi existat tensiuni puternice între cei doi.

Carter avea o relaţie profesională excelentă cu Hagel, în opinia lor. „Nu există vreun conflict” în spatele demisiei, a declarat un oficial sub protecţia anonimatului.

Înainte să deţină acest post, Carter lucra în domeniul achiziţiilor de armament, ca adjunct al secretarului însărcinat cu achiziţiile, tehnologia şi logistica, supervizând un proiect de achiziţionare de armament greu de către Afganistan.

În scrisoarea de demisie, Carter anunţă că luase această decizie dar a amânat anunţarea ei din cauza „turbulenţelor bugetare”.

„Deci a venit timpul să plec”, scrie el, evocând, fără să ofere alte precizări, „o mare provocare viitoare”.

Fost profesor la Harvard , în nord-estul Statelor Unite, doctor în fizică teoretică la Universitatea Oxford (Marea Britanie), Carter a mai lucrat la Pentagon, în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton, în anii ’90, şi este considerat un expert în controlul armamentului.

„El cunoaşte ca nimeni altcineva fiecare faţetă a întreprinderilor din domeniul armamentului din America, lucrând în mod direct şi indirect pentru 11 secretari ai Apărării”, a precizat Hagel.