Şeful ASF, despre decontarea directă a RCA: Sperăm că reglementarea va duce la stabilizarea pieţei
„Noi aşteptăm şi în funcţie de cum se va aproba acest act normativ (privind decontarea directă a RCA, n.r.) Autoritatea îl va pune în operă şi va acţiona în consecinţă. Sper că va fi un act normativ care să regleze toate lucrurile sau toate disensiunile din această piaţă. Recunosc că de şase luni de când sunt aici, concentrarea cea mai mare a fost ca, împreună cu colegii mei, să vedem ce putem să facem să rezolvăm cauzele care au dus la această distorsiune a lucrurilor în ce priveşte zona RCA. Am studiat destul de amănunţit şi celelalte ţări din Uniunea Europeană, cum gestionează acest lucru, şi în acest sens am făcut această propunere către Ministerul Finanţelor Publice cu privire la decontarea directă. Sperăm noi că această nouă reglementare legislativă care va apărea, cât şi normele interne pe care noi le-am aprobat recent, vor duce la stabilizarea pieţei şi la un echilibru pe care ni-l dorim de mult timp”, a explicat Marcu.
Ministerul Finanţelor a publicat, în data de 26 ianuarie 2021, pe propria pagină de Internet, proiectul de ordonanţă de Urgenţă ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA.
Serviciul de asigurare de decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Conform proiectului, un alt scop al introducerii acestui serviciu de asigurare este acela de soluţionare amiabilă a unui număr extrem de mare de dosare de daună de regres administrativ, în special de micşorare a costurilor de gestionare a acestora, dar şi reducerea termenului de acordare a despăgubirilor
Totodată, decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: accidentele auto se produc pe teritoriul României; vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România; prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule; ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului; din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor.
În cazurile în care se îndeplinesc în mod cumulativ condiţiile prevăzute, persoana prejudiciată avizează dauna la propriul asigurator RCA.
Procedura de decontare directă se stabileşte prin reglementări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group organizează, joi, conferinţa online „Quo Vadis 2021!” – ediţia a III-a, Digitalizarea asigurărilor – prioritate Zero!”.