Asigurarea facultativă la pensie va costa 7.650 de lei pentru tot anul 2022, cu 750 de lei mai mult decât în 2021, dacă vă asiguraţi la salariul minim

Asigurarea facultativă la pensie îi va costa 7.650 de lei pentru tot anul 2022 pe cei care aleg să se asigure la nivelul salariului minim pe economie. Aceştia vor plăti cu 750 de lei mai mult decât în anul 2021 ca să se asigure opţional la pensie, reiese dintr-o statistică făcută de Economica.net. Asigurarea socială e opţională pentru oamenii care fie nu au venituri fiscalizate, fie au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime în anul 2022.
Cristina Şomănescu - mie, 03 nov. 2021, 22:04
Asigurarea facultativă la pensie va costa 7.650 de lei pentru tot anul 2022, cu 750 de lei mai mult decât în 2021, dacă vă asiguraţi la salariul minim

Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie creşte la 2.550 de lei, de la 2.300 de lei cât e în prezent, potrivit HG nr. 1.071 din 2021, publicată în Monitorul Oficial marţi, 5 octombrie. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect la acest link.

Efecte

Majorarea salariului minim pe economie scumpeşte cu 750 de lei asigurarea socială a oamenilor care nu au venituri fiscalizate în 2022 şi care aleg să se asigure la nivelul salariului minim. Pentru aceşti oameni, asigurarea socială este opţională.

Creşterea salariului minim pe economie scumpeşte cu 750 de lei şi asigurarea socială a oamenilor care au doar venituri extrasalariale, mai mici decât plafonul de 12 salarii minime în vigoare în 2022, şi care aleg, de asemenea, să plătească CAS la cel mai mic nivel prevăzut de lege – salariul minim.

Cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială e obligatorie sau opţională pentru oamenii care au numai venituri extrasalariale în 2022?

Plafonul reglementat prin Codul fiscal va fi de 30.600 de lei în anul 2022, adică 12 salarii minime brute, în vigoare în anul 2022.

Aceasta înseamnă că pentru oamenii care au numai venituri extrasalariale în 2022, iar aceste venituri în cuantum total net în anul 2022 vor fi sub plafonul de 30.600 de lei, asigurarea la pensie e opţională.

Cum vă puteţi asigura la sistemul public de pensii, dacă vă aflaţi într-una dintre situaţiile antemenţionate?

Fie completaţi declaraţia unică şi o trimiteţi la Fisc, fie încheiaţi un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii, reglementat prin articolul 6 alineatul (2) din Legea nr. 263/2010.

În ambele situaţii veţi plăti 7.650 de lei ca să vă asiguraţi pentru tot anul 2022 la sistemul public de pensii, la nivelul salariul salariului minim pe economie.

Oamenii care fie nu au venituri fiscalizate în 2022, fie au numai venituri extrasalariale sub plafon se pot asigura la sistemul public de pensii plătind CAS (în cota de 25%) la un venit ales de ei, care trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe economie, în vigoare în anul 2022.

Suma de plată pentru asigurarea socială facultativă se obţine prin aplicarea cotei de 25%, aferentă CAS, la un venit ales de contribuabil, care trebuie de fie de minimum 2.550 de lei lunar în anul 2022. Valoarea obţinută se înmulţeşte cu 12 luni, iar rezultatul obţinut e suma pe care o vor avea de plătit cei care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale.

Asigurarea facultativă la pensie, în baza contractului de asigurare socială încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii, respectiv a municipiului Bucureşti.

Contractul de asigurare socială se poate încheia de către orice persoană ca să obţină pensie pentru limită de vârstă sau ca să-şi completeze venitul asigurat, folosit la calculul acestei categorii de pensie.

  • Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Teritorială de Pensii.

Baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale în anul 2022 o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, care trebuie să fie cel puţin egal cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în 2022.

  • Contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeaşi cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, respectiv 25%.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar de către persoanele asigurate sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul Casei de Pensii cu care a fost încheiat contractul de asigurare socială.

  • Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni.

Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

În cazul oamenilor care vor să se asigure optional la pensie prin intermediul declaraţiei unice, vom reveni cu formularul actualizat al declaraţiei, valabil în 2022, îndată ce va fi pus la dispoziţie de Fisc.

Oficialii Casei Naţionale de Pensii au spus pentru Economica.net că oamenii care aleg să se asigure la pensie prin intermediul declaraţiei unice nu au obligaţia încheierii unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii, în acelaşi scop. Prin urmare, puteţi alege să vă asiguraţi la sistemul public de pensii, dacă vă aflaţi într-una dintre situaţiile prezentate în acest articol, ori prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii, ori prin intermediul declaraţiei unice pe care o completaţi corect, o trimiteţi la Fisc, urmând ca până în 2023 să achitaţi suma aferentă asigurării sociale pentru tot anul 2022.

Citeşte şi: Majorarea salariului minim în 2022 înseamnă scumpirea asigurării sociale de sănătate pentru oamenii fără venituri cu 150 de lei faţă de nivelul anului 2021.

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...