Persoanele fizice care au doar venituri din drepturi de autor sau în baza contractelor sportive, de la un singur plătitor de venit, cel puţin egale cu 36.000 de lei pe an, asigurate la pensie de către firmă

12 02. 2023
Woman looking at graph on mobile phone screen and counting on calculator closeup
Woman looking at graph on mobile phone screen and counting on calculator closeup. Profitable cryptocurrency exchange concept

Pentru persoanele fizice care nu au contract individual de muncă şi realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă, obţinute de la un singur plătitor de venit, iar nivelul net sau brut, după caz, estimat al acestor venituri este cel puţin egal cu 36.000 de lei în anul 2023, plătitorul de venit va reţine şi va plăti CAS pentru aceste venituri, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza Codului fiscal.

Primul caz

Plătitorul de venit va reţine şi va achita CAS în valoare de 9.000 în acest an pentru persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale (din drepturi de proprietate intelectuală sau în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă, dintr-o singură sursă) cuprinse între 36.000 de lei inclusiv şi 72.000 de lei exclusiv în anul 2023, dacă asigurarea lunară la sistemul public de pensii va fi plătită la nivelul salariului minim, reiese din analiza Economica.net. Valoarea aferentă CAS pe care firma o plăteşte în 2023 pentru contribuabil rezultă din aplicarea cotei CAS de 25% la baza de calcul de 36.000 de lei.

Al doilea caz

Dacă persoana fizică aflată în situaţia analizată în acest articol încasează venituri extrasalariale din categoriile antemenţionate în cuantum total de cel puţin 72.000 de lei pe an, atunci plătitorul de venit îi va reţine şi îi va plăti CAS în valoare de 18.000 de lei la Fisc, în anul 2023. Valoarea aferentă CAS pe care firma o plăteşte în 2023 pentru contribuabil rezultă din aplicarea cotei CAS la baza de calcul de 72.000 de lei, potrivit analizei Economica.net bazată pe Codul fiscal.

Baza de calcul la care plătitorul de venit achită cota CAS de 25% e cea aleasă de părţi (contribuabil şi firmă), cu precizarea că aceasta trebuie să fie cel puţin egală cu:

36.000 de lei pentru veniturile extrasalariale cuprinse între 36.000 de lei inclusiv şi 72.000 de lei exclusiv în anul 2023 (echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară exclusiv, în vigoare în anul 2023);

72.000 de lei în cazul veniturilor extrasalariale cel puţin egale cu 72.000 de lei în anul 2023.

Reţinem din informaţiile prezentate mai sus că reglementările în vigoare îi permit plătitorului de venit să achite CAS peste nivelul de 9.000 de lei în primul caz descris mai sus şi peste 18.000 de lei – în cea de-a doua situaţie analizată.

Plătitorul de venit va reţine şi va vira CAS la Fisc lunar pentru persoanele fizice aflate în situaţiile descrise mai sus, prin intermediul declaraţiei 112.

De asemenea, iterăm că persoanele fizice care nu au contract individual de muncă şi realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă, obţinute de la un singur plătitor de venit, iar nivelul net sau brut, după caz, estimat al acestor venituri este cel puţin egal cu 36.000 de lei în anul 2023 nu au obligaţia să depună declaraţia unică la Fisc.

Temei juridic

Articolul 151 din Codul fiscal

(5) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă, obţinute de la un singur plătitor de venit, iar nivelul net sau brut, după caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, plătitorul de venit are obligaţia să calculeze la o bază de calcul stabilită potrivit articolului 148 alineatul (4), să reţină, să plătească contribuţia de asigurări sociale şi să depună declaraţia menţionată la art. 147 alin. (1). Declaraţia se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile. În contractul încheiat între părţi se desemnează plătitorul de venit în vederea calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiei prin reţinere la sursă, precum şi venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul în curs. Nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract. Plătitorii de venit care au obligaţia calculării, reţinerii, plăţii şi declarării contribuţiei de asigurări sociale sunt cei prevăzuţi la articolul 72 alineatul (2) şi articolul 68^1 alineatul (2).

Articolul 148 din Codul fiscal

(4) Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) şi b1), o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară;