Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 30.600 de lei în 2022 costă 1.530 de lei dacă trimit declaraţia unică până la 25 mai şi e opţională. Cum vă asiguraţi

Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale care în cuantum total anual sunt sub plafonul de 30.600 de lei în anul 2022 şi care nu sunt asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei (CASS) este opţională. Asigurarea la sănătate îi costă pe oamenii aflaţi în situaţia descrisă mai sus 1.530 de lei pentru tot anul 2022 dacă trimit declaraţia unică la Fisc până la 25 mai 2022.
Cristina Şomănescu - lun, 28 mart. 2022, 21:41
Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 30.600 de lei în 2022 costă 1.530 de lei dacă trimit declaraţia unică până la 25 mai şi e opţională. Cum vă asiguraţi

Estimaţi că în anul 2022 veţi avea doar venituri extrasalariale. Cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială de sănătate e obligatorie sau opţională pentru dumneavoastră?

Plafonul reglementat prin Codul fiscal e de 30.600 de lei în anul 2022, adică 12 salarii minime brute, în vigoare în anul 2022.
Aceasta înseamnă că pentru oamenii care au doar venituri extrasalariale în anul 2022, iar aceste venituri în cuantum total anual (brut sau net, în funcţie de categoria de venit extrasalarial) în anul 2022 vor fi sub plafonul de 30.600 de lei, asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate este opţională.

Dacă cei aflaţi în situaţia descrisă mai sus nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) şi vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, vor completa corect declaraţia unică, o vor trimite la Fisc, urmând să achite CASS datorată până la 25 mai 2023.

Suma de plată pentru asigurarea la sănătate în 2022 a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 30.600 de lei diferă în funcţie de data la care trimit declaraţia unică la Fisc, mai nuanţat – dacă trimit la Fisc declaraţia unică până la termenul legal de depunere ori după acest termen reglementat de Codul fiscal.

  • Dacă trimit declaraţia unică la Fisc până la 25 mai 2022 inclusiv, atunci asigurarea socială la sănătate pentru oamenii care au doar venituri extrasalariale sub plafonul menţinat de Economica.net mai sus costă 1.530 de lei. Această valoare rezultă din înmulţirea salariului minim brut, în vigoare în anul 2022, (adică 2.550 de lei) cu şase luni şi cu 10% – cota contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS).
    În acest caz, oamenii vor fi asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale sănătate pe o perioadă de 12 luni care începe de data trimiterii declaraţiei unice la Fisc. Asigurarea la sănătate îi va costa 1.530 de lei, iar banii îi vor putea achita la Fisc până la 25 mai 2023, reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza reglementărilor din Codul fiscal actualizat.
  • Dacă trimit declaraţia unică la Fisc după data de 25 mai 2022, asigurarea socială la sănătate pentru oamenii care au doar venituri extrasalariale, aflate sub plafonul de 30.600 de lei în 2022, se stabileşte după următoarea formulă: salariul minim în vigoare la 25 mai 2022 înmulţit cu numărul de luni rămase până la 25 mai 2023, inclusiv luna în care se depune declaraţia unică şi luna mai 2023, înmulţit cu 10% – cota CASS, potrivit analizei făcute de Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

Ce formular al declaraţiei unice e valabil în anul 2022?

Declaraţia unică are un formular nou în anul 2022, reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.127/2021, publicat în Monitorul Oficial la 5 ianuarie, data la care intră în vigoare actul normativ.

Declaraţia unică poate fi completată fie în format hârtie, fie online, în format editabil pdf – formularul inteligent al declaraţiei unice, pus la dispoziţia persoanelor fizice de ANAF.

Formularul inteligent al declaraţiei unice poate fi găsit pe site-ul ANAF, la acest link.

Cum deschideţi formularul inteligent al declaraţiei unice:

  • Primul pas: deschideţi „soft A” aferent declaraţiei unice (212) – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, conform Ordinului preşedintelui ANAF nr. 2127 din anul 2021.
  • Click dreapta pe soft A, selectaţi “save link as” – şi alegeţi locul în care salvaţi documentul pdf. După ce l-aţi salvat, click dreapta pe documentul cu extensia pdf. Aici selectaţi “show in folder”.
  • Click dreapta pe pdf, selectaţi “open with acrobat reader” şi vi se va deschide formularul inteligent al declaraţiei unice.

Aveţi doar venituri extrasalariale sub plafon în 2022 şi vreţi să vă asiguraţi la sănătate. Cum completaţi formularul inteligent al declaraţiei unice:

Scrieţi datele dumneavoastră de identificare în căsuţele corespunzătoare din prima parte a formularului: nume, prenume, adresă. La “codul de identificare fiscală” scrieţi CNP-ul dumneavoastră.

Mergeţi la capitolul II din declaraţia unică:
Capitolul II – date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul 2022.
De aici vă interesează doar secţiuna II.2 Date privind contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimate.
Aici veţi bifa subsecţiunea II.2.2 – date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) estimată.
Veţi fi direcţionat la rubrica pe care o puteţi vedea în captura de mai jos, făcută de Economica.net din formularul inteligent al declaraţiei unice.

  • Captură Economica.net din formularul inteligent al DU valabile în 2022.

La rubrica „total venit estimat pentru încadrarea ca plătitor CASS” veţi scrie valoarea totală estimată a veniturilor extrasalariale pe care le veţi avea în anul 2022.

Bifaţi B “obţin venituri sub plafonul minim şi optez pentru plata CASS”.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată reprezintă 10% din baza de calcul.

  • Dacă trimiteţi declaraţia unică (DU) la Fisc până la 25 mai, baza de calcul pentru CASS este 2.550 de lei înmulţit cu 6 luni. Adică 15.300 de lei.
  • Dacă depuneţi DU după 25 mai, baza de calcul pentru CASS este 2.550 de lei înmulţit cu numărul de luni rămase până în mai 2023. La stabilirea numărului de luni rămase până în mai 2023 se iau în calcul şi luna în care se depune DU, şi luna mai 2023, conform Codului fiscal studiat de Economica.net.

Veţi fi direcţionat automat aici:

  • Exemplificare făcută de Economica.net pentru cazul în care trimiteţi DU până la 25 mai.

Formularul inteligent al declaraţiei unice se poate semna cu semnătură simplă de către persoanele fizice.

  • Formularul 212 “Declaraţie unică privind impozitul pe venit și contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” nu necesită semnătura digitală a contribuabilului, atunci când declaraţia este depusă prin SPV, au explicat oficialii ANAF pentru Economica.net.

Important

Aţi trimis declaraţia unică la Fisc. Cât timp veţi fi asigurat la sănătate?

Asigurarea la sănătate va fi valabilă pentru 12 luni care curg de la data trimiterii declaraţiei unice la Fisc.

Cum verificaţi dacă sunteţi asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate?

Verificarea calităţii de asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate poate fi făcută pe plaforma pusă la dispoziţia oamenilor de către CNAS. Aceasta poate fi consultată la acest link:

Aţi trimis declaraţia unică la Fisc, dar apăreţi neasigurat în sistemul informatic unic integrat al CNAS. 

Dacă sunteţi în această situaţie, Casa de Asigurări  de Sănătate în evidenţa căreia vă aflaţi (cea cu care are contract medicul dumneavoastră de familie) vă va cere să dovediţi că aţi depus declaraţia unică la Fisc ca să vă valideze calitatea de asigurat la sănătate.

Dacă sunteţi înscris la un medic din Bucureşti, de exemplu, trebuie să trimiteţi Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti următoarele documente ca să vă valideze calitatea de asigurat la sănătate:

  • scan/poza după actul de identitate valabil la data solicitării;
  • declaraţia unică şi indexul de încarcare al acesteia (recipisa), descărcate din mesageria spaţiului privat virtual creat pe site-ul ANAF.

Citeşte şi:

Declaraţia unică 2022: noul formular a fost oficializat prin publicarea sa în Monitorul Oficial. Ce schimbări aduce noul model al DU

Cum vă asiguraţi la sistemul public de pensii prin declaraţia unică dacă estimaţi că veţi avea venituri extrasalariale nete sub plafonul de 30.600 de lei în anul 2022

Cum vă asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate dacă nu aveţi venituri fiscalizate în 2022

Persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime vor plăti „din buzunar” 10.710 lei pentru contribuţiile sociale în 2022, cu peste 1.000 de lei mai mult decât în 2021

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...