Asigurarea socială de sănătate e opţională pentru oamenii fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptaţi prin lege de la plata CASS. Oamenii fără venituri fiscalizate sunt neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, drept care singurele servicii medicale de care beneficiază gratuit sunt cele incluse în pachetul minimal de servicii, cele mai importante fiind urgenţele medicale şi bolile cu potenţial endemoepidemic.
Dacă aceste persoane vor să beneficieze de servicii medicale cuprinse în pachetul de bază, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate, trebuie să se asigure opţional la sănătate prin intermediul declaraţiei unice.
Persoanele fără venituri fiscalizate, care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în cursul anului 2025, datorează CASS calculată aplicând cota CASS de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, conform unei analize Economica.net asupra Codului fiscal modificat prin OUG nr. 128 din 2024.
Reţinem că în anul 2025 valoarea salariului minim luată ca referinţă pentru stabilirea CASS datorată de oamenii care se asigură opţional la sănătate e cea în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Salariul minim brut pe economie în vigoare în anul 2025 e de 4.050 de lei, conform HG 1.506 din 2024, publicată în Monitorul Oficial din 28 noiembrie 2024.
Drept care, dacă vreţi să vă asiguraţi opţional la sănătate oricând pe parcursul anului 2025, veţi completa corect declaraţia unică, o veţi trimite la Fisc, urmând să fiţi asigurat la sănătate 12 luni care curg începând cu luna în care aţi trimis declaraţia unică la Fisc.
Asigurarea opţională la sănătate în 2025 vă costă 2.430 de lei, valoare rezultată din aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul de 24.300 de lei (echivalentul a şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în 2025). Suma de 2.430 de lei poate fi achitată la Fisc până în 25 mai 2026, arată analiza Economica.net pe baza Codului fiscal modificat prin OUG 128 din 2024.
Deocamdată modelul declaraţiei unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opţional la sănătate în 2025 nu a fost oficializat de ANAF.
Modelul declaraţiei unice se aprobă prin Ordin al preşedintelui ANAF ori la final de an şi e valabil pentru veniturile estimate că vor fi realizate în anul următor, inclusiv pentru oamenii care se asigură opţional la sănătate, ori la începutul anului pentru 2025.
Temei juridic – Articolul 180 din Codul fiscal modificat prin OUG 128 din 2024
(1) Pot opta în anul curent pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate:
(2) Persoanele fizice prevăzute la alineatul (1) datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru anul în care exercită opţiunea, prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datorează contribuţia.
(3) Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se evidențiază în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin care se exercită opțiunea prevăzută la alineatul (1) și care se depune oricând în cursul anului în care se optează pentru plata contribuției.
Articolul 182 din Codul fiscal modificat prin OUG 128 din 2024
Plata contribuției
Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate potrivit articolului 180 alineatul (2) pentru persoanele fizice prevăzute la articolul 180 alineatul (1) este până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea.