Asigurarea la sănătate a persoanelor fără venituri în 2018: ori 2.280 de lei pe an, ori 1.330 de lei înainte să primescă servicii decontate

Persoanele fizice care nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de la plata contribuţiei la sănătate au două opţiuni pentru a beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, persoanele fără venituri pot alege să plătească la Fisc, în fiecare lună, vreme de cel puţin un an, suma de 190 de lei, sau pot alege să se asigure la sistemul public de sănătate, prin plata sumei de 1.330 de lei doar când au nevoie de servicii decontate de Casa de Asigurări, potrivit Codului fiscal în vigoare în 2018.
Cristina Şomănescu - Dum, 28 ian. 2018, 07:55
Asigurarea la sănătate a persoanelor fără venituri în 2018: ori 2.280 de lei pe an, ori 1.330 de lei înainte să primescă servicii decontate

Persoanele care nu au venituri, dar nici nu sunt scutite prin lege de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) au două opţiuni dacă vor să primească servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, prevede articolul nr. 180 din Codul fiscal, pe care îl puteţi citi integral la finalul articolului. Economica vă spune pas cu pas ce trebuie să faceţi dacă sunteţi în această situaţie.

Prima opţiune: 190 de lei, bani plătiţi lunar la Fisc. În total, 2.280 de lei de plată pe an pentru contribuţia la sănătate. 

Persoanele fără venituri pot alege să achite în fiecare lună la Fisc suma de 190 de lei, dacă vor să fie asigurate la sistemul public de sănătate. Suma aceasta rezultă din aplicarea cotei de contribuţie la sănătate de 10% la valoarea salariului minim brut pe ţară, adică la 1.900 de lei.
Atenţie însă! Dacă alegeţi această variantă, trebuie să achitaţi lunar suma de 190 de lei, pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care depuneţi declaraţia 604 la Fisc.

A doua opţiune: plătiţi suma de 1.330 de lei la Fisc, înainte să beneficiaţi de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Suma de 1.330 de lei, pe care o veţi plăti la Fisc dacă alegeţi această variantă de asigurare la sistemul public de sănătate, reprezintă cota de contribuţie la sănătate de 10%, aplicată la şapte salarii minime brute pe ţară, adică la 13.300 de lei.

Aţi ales cum vreţi să vă asiguraţi la sistemul public de asigurări de sănătate. Următorul pas e completarea şi depunerea declaraţiei 604 la Fisc.

Persoanele fizice fără venituri vor completa declaraţia 604, pe care o puteţi găsi la acest link, în care vor bifa opţiunea de asigurare la sănătate pe care au ales-o.

Urmează plata contribuţiei la sănătate (CASS). 

Fiscul stabileşte suma de plată pentru asigurarea socială de sănătate, în baza opţiunii exprimate de persoana fizică în declaraţia 604, şi îi emite decizia de impunere.

Dacă aţi ales să plătiţi 190 de lei lunar pentru CASS, veţi primi decizia de impunere 606, al cărei formular îl puteţi vedea aici, şi veţi achita suma de 190 lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei 604, pe toată perioada declarată în formularul 604

Dacă aţi ales să plătiţi 1.330 lei pentru CASS, atunci veţi achita această sumă la data depunerii declaraţiei 604. Plata o veţi face în baza deciziei de impunere 607, al cărei formular îl puteţi vedea aici, care se va emite după ce depuneţi declaraţia 604. 

Iată pe larg ce spune Codul fiscal din 2018 referitor la asigurarea la sistemul public de sănătate a persoanelor fără venituri:

ART. 180 – Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care nu realizează venituri

(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel:

a) lunar, prin aplicarea cotei de contribuție prevăzute la art. 156 asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, şi au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia prevăzută la art. 181; sau

b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declaraţiei prevăzute la art. 181, aplicând cota de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe țară.

(2) Salariul de bază minim brut pe ţară, prevăzut la alin. (1), este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.

ART. 182 – Plata contribuţiei

(1) În cazul prevăzut la art. 180 alin. (1) lit. a), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei prevăzute la art. 181, pe toată perioada declarată conform art. 181.

(2) În cazul prevăzut la art. 180 alin. (1) lit. b), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează la data depunerii declarației prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. b).

ART. 183 – Prevederi privind încetarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate

Persoanele prevăzute la art. 180 alin. (1), care încep să realizeze venituri de natura celor menționate la art. 155 sau se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei ori cu plata contribuţiei suportată din alte surse, depun la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere în vederea stopării obligațiilor de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate potrivit declarației prevăzute la art. 181 (n. red. e vorba de formularul 605 pe care îl puteţi consulta la acest link).

Precizări

Declaraţia pe care trebuie să o depună la Fisc persoanele fără venituri care vor servicii decontate de Casa de Asigurări, prevăzută la articolul 181 din Codul fiscal, este declaraţia 604, pe care o puteţi găsi la acest link.

Procedura de asigurare socială de sănătate a persoanelor fără venituri este reglementată prin Ordinul ANAF nr. 2731/2016 din 20 septembrie 2016, pe care îl puteţi consulta la acest link.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...