EXCLUSIV. Asigurarea obligatorie a locuinţei se scumpeşte. Nimeni nu îşi asumă încă majorarea

Toate instituţiile implicate în administrarea programului de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se pun de acord că preţul poliţei obligatorii trebuie majorat. Nimeni nu îşi asumă însă, deocamdată, această decizie.
Şerban Buşcu - mar, 02 sept. 2014, 21:00
EXCLUSIV. Asigurarea obligatorie a locuinţei se scumpeşte. Nimeni nu îşi asumă încă majorarea

La nivelul Parlamentului există un grup de iniţiativă care urmează să discute posibile modificări ale legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei. Discuţiile se vor purta împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Tot ce pot să spun este că se impune o modificare a primei pentru viitor„, a declarat, la solicitarea ECONOMICA.NET, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, Nicoleta Radu Neacşu, a spus că, pe masa ASF, se află încă din octombrie anul trecut o propunere privind modificări ale costurilor fie prin introducerea unei franşize fie direct prin majorarea primei de asigurare. „Ţinem legătura permanent cu ASF pe acest subiect şi înţeleg că sunt deja mai multe variante de lucru. Nu vă pot da detalii  în ceea ce priveşte creşterea preţului însă vă pot spune că franşiza ar trebui să fie între 5 şi 10% din limita asigurată”, spune directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor.

Franşiza este un instrument des utilizat pe piaţa asigurărilor din România. Aceasta presupune că persoana asigurată îşi asumă o parte din potential daună dar şi faptul că nu va fi despăgubit pentru valori mai mici decât franşiza. În cazul poliţei PAID, care are o acoperire de 20.000 de euro pentru locuinţele construite din materiale moderne, introducerea unei franşize de 10% ar însemna că Pool-ul nu va achita daune mai mici de 2.000 de euro dar şi că, în cazul unei daune totale, PAID va plăti doar 18.000 de euro.

PAID: „Propunerea noastră este pe masa ASF”. Negriţoiu: „Mai multe detalii vă pot da parlamentarii”. Parlamentarii: „Domnul Negriţoiu să vină cu propuneri concrete

Cu alte cuvinte, toată lumea este de acord că preţul poliţei obligatorii a locuinţei ar trebui să crească având în vedere că expunerea pool-ului este din ce în ce mai mare (numărul asigurărilor obligatorii vândute a crescut cu trei cifre, până la peste 1,4 milioane în doar câteva luni).

Cu cât expunerea este mai mare, cu atât este mai mare şi costul reasigurării. PAID cedează în reasigurare către cele mai mari companii de profil din lume majoritatea primelor încasate, urmând ca respectivele companii să-şi asume plata aproape integrală a daunelor (PAID plăteşte doar până la valoarea cumulată de 1 milion de euro). În mod natural, cu cât sunt mai multe poliţe, cu atât apar mai multe daune iar pretenţiile reasigurătorilor cresc, şi există riscul de nu mai putea fi satisfăcute din încasările la actualul nivel de primă. Aceasta este şi concluzia la care a ajuns o mare companie de evaluare angajată de PAID pentru a vedea ce schimbări trebuie făcute. Cu aceste concluzii PAID a mers la ASF, care ar trebui să ia decizia de majorare.

După câteva luni de la primirea raportului, ASF a trimis o informare către Camera Deputaţilor care, după cum ne spune Mihai Tudose, preşedintele de trei mandate al comisiei economice din Cameră şi cel care a mai modificat în două rânduri legea asigurărilor obligatorii a locuinţei, aşteaptă propuneri tot de la ASF. „Mai multe detalii despre posibilele modificări cred că vă pot da cei de la Parlament. Există acolo un grup de iniţiativă„, a spus preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. Preşedintele comisiei economice nu este însă de acord.

Nu există niciun grup de iniţiativă. Domnul Negriţoiu a trimis doar o informare în care spune că ar fi necesară majorarea primei şi introducerea unei franşize. Le-am cerut să vină cu propuneri concrete pentru că este sarcina ASF”, spune Tudose, pentru ECONOMICA.NET.

Potrivit legii, toţi românii sunt obligaţi să deţină o poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei emisă de PAID în caz contrar riscând amenzi de până la 500 de lei. Preţul poliţei este în prezent de 20 de euro şi acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 20.000 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află "într-un moment de cumpănă" şi trebuie să respingă ferm......
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
Beijingul a declarat duminică că se opune "ferm" noului ajutor american de 571 de milioane de dolari acordat pentru apărarea ...
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui ...
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...