Asigurarea obligatorie a locuinţei va acoperi şi riscul de incendiu şi furtună. Poliţa se va scumpi
Recentele daune produse de furtuna din vestul ţării au arătat că legea asigurării obligatorii a locuinţei nu acoperă deloc astfel de riscuri catastrofice. De aceea, autorităţile şi actorii implicaţi în zona asigurării obligatorii a locuinţelor au decis modificarea legii, în sensul extinderii riscurilor acoperite de această poliţă.
„Comisia de specialitate din care alături de ASF fac parte toti factorii implicaţi, îşi va finaliza activitatea printr-un raport final cu propuneri concrete. Se analizează intregul cadru legislativ având ca principal scop creşterea gradului de acoperire prin asigurarea obligatorie a riscurilor catastrofice identificate la nivel naţional”, a declarat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) responsabil cu supravegherea pieţei asigurărilor, Cornel Coca Constantinescu.
Surse din piaţa asigurărilor spun că riscurile luate în calcul pentru extinderea gradului de cuprindere a asigurării obligatorii pentru locuinţe sunt incendiile şi furtuna. „Aceste două riscuri unrmează a fi asimilate dezastrelor naturale. S-a discutat şi de posibilitatea asimilării la dezastre a inundaţiilor produse de apa de conductă, nu doar de apa de suprafaţă. Această propunere a fost însă respinsă deoarece inundaţia de apă de conductă se poate produce şi în cazul spargerii unei ţevi de apă în apartament, ori acest lucru nu poate fi considerat dezastru natural”, au declarat sursele citate.
Problema este că incendiile şi furtunile au o probabilitate de producere şi o frecvenţă mult mai mare decât riscurile de bază cuprinse la ora actuală în asigurarea obligatorie a locuinţei: cutremur, inundatie, alunecare de teren. În acest context, scumpirea poliţei de asigurare obligatorii este inevitabilă. Rămâne de văzut cu cât vor decide membrii ASF, PAID şi asigurătorii implicaţi în proiect. Totuşi, această extindere a riscurilor obligatorii cuprinse în poliţa PAD (asigurarea obligatorie a locuinţei) va avea un impact negativ asupra poliţei de asigurare facultativă, care va mai rămâne cu doar câteva riscuri pe care le poate asigura în plus faţă de asigurarea obligatorie.
Potrivit legii, o poliţă PAD pentru o casă cu o valoare asigurată de 10.000 de euro costă circa 10 euro pe an, în timp ce o poliţă facultativă care acoperă mult mai multe riscuri, inclusiv răspunderea civilă faţă de terţi (incendiul de la locuinţa proprie se extinde la vecini, de exemplu) prima anuală este de 35-45 de euro.
Pentru un apartament (construit din beton), poliţa obligatorie de asigurare care acoperă o valoare asigurată de până la 20.000 de euro este de circa 20 de euro pe an, în timp ce o poliţă la o asigurare facultativă pentru acelaşi apartament cu o valoare asigurată de 50.000 de euro este de 55 de euro pe an.
În momentul de faţă, 1,65 milioane de locuinţe din România au încheiate poliţe de asigurare obligatorie PAD.