Schimbări importante pentru oamenii fără venituri din salarii, care au doar venituri din activităţi independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală, a căror valoare anuală cumulată e sub 48.600 lei în anul 2025, echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie în acest an.
Începând cu acest an, oamenii fără venituri din salarii, care au doar venituri din activităţi independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală, a căror valoare anuală cumulată (brută sau netă, după caz) e sub 48.600 de lei în anul 2025, se vor putea asigura opţional la sistemul public de pensii printr-o procedură diferită şi mai simplă decât cea reglementată până în 2024 inclusiv, urmare a intrării în vigoare a OUG 128 din 2024, conform analizei Economica.net.
Oamenii aflaţi în situaţia antemenţionată se vor putea asigura opţional la sistemul asigurărilor sociale prin intermediul formularului declaraţiei unice, pe care îl vor primi precompletat de la ANAF în anul 2026, au răspuns pentru Economica.net oficialii ANAF. Termenul-limită atât pentru trimiterea declaraţiei unice la Fisc prin care aceşti oameni se asigură opţional la sistemul public de pensii, cât şi pentru plata CAS datorată este 25 mai 2026 inclusiv, arată analiza Economica.net.
Declarația unică menționată vizează veniturile realizate de contribuabili în anul fiscal 2025, aceasta urmând a fi precompletată pe baza informațiilor din evidența fiscală și pusă la dispoziția contribuabililor în anul 2026, până la termenul legal de depunere a acesteia 25 mai 2026.
În ceea ce privește modalitatea de precompletare a formularului 212, acest aspect urmează a fi analizat odată cu elaborarea procedurii de precompletare, verificare şi transmitere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aprobată prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, au răspuns pentru Economica.net oficialii ANAF.
Cum a fost până acum
Până în 2024 inclusiv, aceşti oameni s-au asigurat opţional la sistemul public de pensii prin completarea corectă şi trimiterea la Fisc a declaraţiei unice estimative, pe care aveau obligaţia să o rectifice dacă interveneau schimbări în privinţa plafonului în care se încadra venitul extrasalarial anual estimat.
OUG 128 din 2024 a abrogat declaraţia unică estimativă.
Măsura a fost îndelung aşteptată de contribuabilii vizaţi de declaraţia unică şi va reduce birocraţia aferentă declarării veniturilor extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru acestea.
Declaraţia unică estimativă a fost prevăzută la articolul 120 din Codul fiscal. OUG 128 din 2024 consultat de Economica.net a abrogat articolul 120 din Codul fiscal.
Noul formular al declaraţiei unice, oficializat recent, are un singur capitol referitor la anul 2025, care-i vizează doar pe cei care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Din formularul în vigoare acum al declaraţiei unice a fost eliminat capitolul privind asigurarea opţională la pensie a celor cu venituri sub plafon, pentru că aceasta s-a realizat până în 2024 inclusiv pe baza unui venit estimat şi nu realizat efectiv, iar declaraţia privind venitul estimat a fost abrogată prin OUG 128 din 2024, după cum Economica.net a explicat mai sus.
Cel mai recent formular al declaraţiei unice e cel reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 7.015 din anul 2024. Acesta vizează veniturile extrasalariale efectiv realizate în 2024 şi contribuţiile datorate pentru ele, iar cu privire la anul 2025 în noul formular există un singur capitol cu referire la asigurarea la sistemului asigurărilor sociale de sănătate pentru oamenii care fie nu au venituri fiscalizate, fie au doar venituri extrasalariale sub nivelul de 24.300 de lei în 2025.
Cât costă asigurarea opţională la sistemul public de pensii
Oamenii care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale pentru anul 2025 îşi vor alege venitul asigurat cu menţiunea că venitul anual asigurat trebuie să fie cel puţin egal cu echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie în vigoare la 1 ianuarie 2025. În total, aceşti vor datora 12.150 de lei dacă se asigură opţional la sistemul public de pensii pentru 2025 la nivelul salariului minim. Valoarea rezultă din aplicarea cotei CAS de 25% asupra venitului de 48.600 de lei (4.050 de lei salariul minim înmulţit cu 12 luni), arată analiza Economica.net.
Dacă se asigură prin intermediul declaraţiei unice, oamenii vor putea plăti această sumă până la 25 mai 2026 inclusiv.
Începând cu veniturile extrasalariale aferente anului 2025, valoarea salariului minim folosită ca referinţă pentru determinarea plafoanelor de venituri şi a contribuţiilor sociale datorate e cea în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului.
În 2025 valoarea salariului minim folosită ca referinţă pentru stabilirea plafoanelor de venituri şi a contribuţiilor sociale datorate pentru veniturile extrasalariale obţinute e 4.050 de lei.
Am arătat deja că oamenii aflaţi în situaţia descrisă în articol se pot asigura opţional la sistemul public de pensii printr-un contract semnat cu Casa Teritorială de Pensii.
Important de subliniat că oamenii care vor să se asigure opţional la sistemul public de pensii în 2025 vor alege una dintre cele două modalităţi de asigurare, fie prin intermediul declaraţiei unice, fie prin contract cu Casa de Pensii.