Asigurarea opţională la pilonul I de pensii prin contract cu o Casă de Pensii costă cel puţin 12.156 de lei în 2025

Persoanele fără venituri fiscalizate sau cele care vor să aibă un venit mai mare la pensia pentru limită de vârstă sau cele care au doar venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor în cuantum total anual (net sau brut, după caz) sub plafonul de 48.600 lei, care nu s-au pensionat încă, se pot asigura opţional la sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii de care aparţin. Începând cu 1 ianuarie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, e de cel puţin 4.050 de lei, iar valoarea CAS datorată de persoana fizică, aferentă venitului de 4.050 de lei, este de 1.013 lei.
Cristina Şomănescu - mie, 08 ian. 2025, 22:12
Asigurarea opţională la pilonul I de pensii prin contract cu o Casă de Pensii costă cel puţin 12.156 de lei în 2025

Salariul minim brut pe economie în vigoare în anul 2025 e de 4.050 de lei, conform HG 1.506 din 2024, publicată în Monitorul Oficial din 28 noiembrie 2024.

Efectele majorării salariului minim pe economie asupra oamenilor care se asigură opţional la pilonul I de pensii

Începând cu 1 ianuarie venitul lunar asigurat de către persoana fizică, înscris în contractul de asigurare socială, este de cel puţin 4.050 de lei, iar valoarea contribuției de asigurări sociale aferente acestui venit este 1.013 lei.

Oamenii care încheie contract de asigurare socială cu o Casă de Pensii aleg venitul pe care vor să şi-l asigure, cu menţiunea că acest venit trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe economie.
Venitul asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, se actualizează la iniţiativa Casei Teritoriale de Pensii, prin act adiţional, când se majorează salariul minim pe economie.

Important

În perioada 3-17 ianuarie 2025 Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) actualizează parametrii pentru anul 2025 din sistemul informatic al contribuţiilor de asigurări sociale. Drept care, în perioada antemenţionată se pot încheia contracte de asigurări sociale, dar nu se pot face operațiuni informatice privind plata contribuției de asigurări sociale datorată de asigurații cu contract de asigurare și nici modificări la contractele de asigurări sociale încheiate, atrage atenţia CNPP.

Contractul de asigurare socială se poate încheia de către orice persoană fie în scopul obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, fie ca să îşi completeze venitul asigurat care va fi utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Contractul de asigurare socială, reglementat prin Legea 360 din 2023, se încheie între persoana interesată şi Casa Teritorială de Pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa acesteia şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa de Pensii.

Plata contribuției de asigurări sociale se face lunar în numerar de către asigurat sau în numele asiguratului de către orice altă persoană, la casieria Casei, sau prin orice alte mijloace de plată prevăzute de lege.
Termenul de achitare a contribuției este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

La încheierea contractului de asigurare socială solicitantul completează o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
  • la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Te-ar mai putea interesa și
Șeful Airbus se așteaptă la un protecționism foarte puternic în SUA, în mandatul lui Donald Trump
Șeful Airbus se așteaptă la un protecționism foarte puternic în SUA, în mandatul lui Donald Trump
Companiile aeronautice europene se pregătesc pentru protecționism foarte puternic în Statele Unite sub viitoarea administrație a președintelui ales Donald Trump, potrivit șefului......
SevenX Ventures își majorează deținerea în Holde Agri Invest. Producătorul agricol caută noi investitori și fuziuni strategice
SevenX Ventures își majorează deținerea în Holde Agri Invest. Producătorul agricol caută noi investitori și fuziuni ...
Fondul de investiții SevenX al lui Leonard Leca și Iulian Cîrciumaru a cumpărat la finele anului trecut și începutul ...
Germania – Creştere peste aşteptări a producţiei industriale şi exporturilor, în luna noiembrie 2024
Germania – Creştere peste aşteptări a producţiei industriale şi exporturilor, în luna noiembrie 2024
Exporturile Germaniei au crescut graţie unei cereri puternice venite de la ţările din afara Uniunii Europene, în timp ...
Rezervările prin Booking, Airbnb, Expedia sau Tripadvisor, creștere cu 18% vara trecută
Rezervările prin Booking, Airbnb, Expedia sau Tripadvisor, creștere cu 18% vara trecută
Pe parcursul celui de-al treilea trimestru din 2024, oaspeții au petrecut 366,2 milioane de nopți în spații de cazare ...