De la 1 aprilie, furnizorii de servicii medicale de reabilitare medicală din ambulatoriul de specialitate vor fi obligaţi să încaseze coplată pentru serviciile de reabilitare medicală – serii de proceduri de care beneficiază asiguraţii, acoperite de pachetul de bază, conform proiectului de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.
Coplata pentru serviciile de reabilitare medicală din ambulatoriu va fi cuprinsă între minimum 5 lei pe zi şi maximum 10 lei pe zi, iar valoarea ei va fi stabilită de fiecare furnizor, pe bază de criterii proprii.
Sunt scutiţi de coplată:
– copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni; ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă;
– bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
– pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.
– toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale.
Categoriile exceptate de la coplată sunt reglementate prin art. 213-1 din Legea 95/2006.
Ce servicii pot primi în plus asiguraţii la Sănătate, de la 1 aprilie, în ambulatoriul de specialitate
– servicii de supraveghere a sarcinii şi lehuziei;
– se vor acorda maximum patru consultaţii pe trimestru unui asigurat, dar nu mai mult de două consultaţii pe lună (faţă de o consultaţie pe lună sau pe trimestru pentru un asigurat, după caz, în prezent) pentru afecţiuni cronice, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi;
– au fost introduse proceduri/tratamente noi: recoltare material bioptic; tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză.
Analize eliminate din pachetul de bază
Transferina şi bicarbonatul seric au fost scoase din pachetul de bază (bicarbonatul seric nu se recomandă să fie efectuat în ambulatoriu).
Controale mai aspre la farmacii
De la 1 aprilie, farmaciile au obligaţia să pună la dispoziţia organelor de control ale Caselor de Asigurări de Sănătate/Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate documentele justificative despre tipul şi cantitatea medicamentelor şi materialelor sanitare cumpărate şi evidenţiate în gestiunea cantitativ-valorică, care au fost eliberate în perioada pentru care se efectuează controlul, potrivit proiectului de HG.
Refuzul farmaciei de a pune la dispoziţia organelor de control ale CAS aceste documente conduce la rezilierea de plin drept a contractului de furnizare de medicamente, se arată în proiectul de act normativ.
În cazul care CAS constată neconcordanţe între medicamentele/materialele sanitare eliberate în perioada verificată şi cantitatea de medicamente/materiale sanitare achiziţionate, aceasta procedează la suspendarea contractului de furnizare de medicamente şi sesizează mai departe instituţiile abilitate de lege să controleze farmacia în cauză.
Ce servicii vor fi incluse în pachetul minimal de servicii medicale, de la 1 aprilie
– o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere, pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei, în ambulatoriul de specialitate.
– a fost introdus criteriul epidemiologic între criteriile pe baza cărora sunt internaţi pacienţii în regim de spitalizare de zi, pentru bolnavii care au nevoie de tratament în afecţiuni care nu necesită izolare.