„Plafonarea este o măsură care nici pe hârtie nu arată bine și care nu credem că va mulțumi pe nimeni, mai ales pe termen mediu şi lung. Unii stakeholderi vor fi însă afectați pe termen scurt.
Prețul polițelor RCA este influențat de numărul mare de accidente, de despăgubirile disproporționate și nu întotdeauna corect prezentate, de unde decurg o serie de factori ce pot fi soluționați inclusiv prin demersurile legislative promise de Guvern în contextul plafonării. Însă dialogul trebuie să fie unul tehnic și nu unul populist.
De altfel, dacă ne uităm în istorie, industria de asigurări a vorbit în nenumărate ocazii despre măsurile care trebuie luate pentru a nu mai fi repetat trecutul. La momentul primei prelungiri a înghețării tarifelor polițelor RCA, în luna septembrie 2023, am atras atenția asupra consecințelor negative ale unei asemenea decizii și continuăm să susținem aceleași argumente”, se precizează în comunicatul transmis de UNSAR.
Asociația consideră că pentru înghețarea tarifelor de primă a fost invocat situația excepțională ca urmare a falimentelor și nevoia de preluare de către celelalte companii de asigurări a unui portofoliu semnificativ de clienți, iar acest lucru s-a realizat printr-un efort semnificativ, piața de asigurări reușind să absoarbă acest șoc.
UNSAR precizează însă că pentru a se realizat acest lucru, companiile de asigurări au avut nevoie de capital, fie consumând din cel existent, fie cerând bani către acționari. Astfel, continuarea plafonării pune o presiune uriașă pe asiguratorii din piață, ce crește riscul ieșirii altor jucători, dintr-o piață care are oricum doar șase companii autorizate și reglementate în România prezente și încă 2 care activează în baza pașaportului european.
„Este evident, așadar, că orice potențială ieșire din piață va genera o presiune suplimentară asupra restului jucătorilor, creându-se un efect de domino” se mai precizează în comunicat.
Legat de plafonare, UNSAR consideră că merită avut în vedere următoarele aspecte:
– Tarifele au fost înghețate începând cu 11 aprilie 2023, la nivelul celor din 28 februarie 2023. Aceasta nu implică că la acea dată toate companiile aveau tarife actualizate la nivelul curent al daunelor;
– Inflația, estimată la aproximativ 10% în 2023, influențează direct despăgubirile plătite, în timp ce primele la polițele RCA rămân înghețate la nivelul din februarie 2023. Mai mult, dauna medie în trimestrul trei al acestui an a crescut cu circa 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care despăgubirile nu au fost și ele plafonate. Nu știm ce altă industrie se mai află într-o situație similară;
– Asigurătorii plătesc taxe și contribuții în creștere, de la 6,6% pentru RCA în 2021, la circa 13% în 2023.
UNSAR consideră că este necesară o schimbare profundă a legislației RCA, așa cum Guvernul a promis anul acesta.
„Este o necesitate pe care asigurătorii o susțin de ani de zile. Actuala lege și-a demonstrat limitele de atâtea ori, iar măsurile provizorii, așa cum este cea de înghețare a tarifelor RCA, nu fac decât să ascundă problemele sub preș.
Soluțiile optime vin mereu în baza dialogului. Și avem soluții. Schimbarea ține de noi toți: clienți, șoferi, autorități, asigurători și distribuitori. Fiecare dintre noi avem un rol și nimeni nu poate rezolva de unul singur situația în care ne aflăm. Industria de asigurări e pregătită să ofere tot sprijinul tehnic pentru modificarea actualei legi RCA și pentru a rezolva problema în amonte, nu la vărsarea râului. Trebuie lucrat la cauze, nu la efecte”, se mai menționează în comunicat.
Sorin Mititelu, candidat pentru poziția de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, responsabil pe zona de asigurare-reasigurare, a declarat că susține prelungirea perioadei de plafonare a polițelor RCA.
”În mod normal, Statul nu trebuie să intervină în piață. În situații de criză, însă, acest lucru este indispensabil, pentru a permite revenirea la normal. Consider că este nevoie de o perioadă mai lungă cu prețuri plafonate pentru ca piața RCA să își revină la normal. Va fi o formulă prin care ne vom asigura că măsura se va menține pe o perioadă ceva mai lungă, fără mai fi nevoie de intervenții pe parcurs. Din câte înțeleg, nu există riscul unui infrigement, în actuala formă a reglementării”, a declarat Sorin Mititelu în urmă cu patru zile pentru Economica.net.
Prețurile RCA sunt plafonate până la sfârșitul anului la un maxim egal cu maximul prețurilor de vânzare din data de 28 februarie 2023, pe fiecare societate și pe fiecare segment de clienți.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional.